Perssons tal ord för ord

NYHETER

Här följer hela statsministerns tal från Rosenbad:

Foto: Mats Strand
Statsminister Göran Persson

Det är med stor sorg som jag har tagit emot beskedet att Sveriges utrikesminister Anna Lindh 05.29 denna morgon har avlidit av de skador hon fick vid gårdagens attentat.

Våra tankar går närmast till Annas familj, maken Bo, barnen och andra närstående. Vi är många som känner med dem nu.

Det känns overkligt. Det är svårt att riktigt förstå. Anna var alldeles nyss här mitt ibland oss. Engagerad, kvicktänkt, rakt på sak. I full färd med att debattera och diskutera, att övertyga människor på gator och torg.

Så rycks hon ifrån oss, mitt i sitt demokratiska arbete, det som hon satte så stort värde på. Mitt i sin gärning, lång och fylld av respekt från andra och för andra. Med ett internationellt engagemang som sträcker sig ända tillbaka till SSU-tiden blev hon en uppskattad samarbetspartner i internationella sammanhang.

I kretsen av utrikesministrar blev hon snabbt erkänd och högt respekterad. Hon är känd för att vara engagerad, ambitiös och mycket kunnig.

Under gårdagskvällen och natten har vänner och kollegor över hela världen hört av sig för att uttrycka sin sorg och sin bestörtning.

Vårt land är känt för sin öppenhet, känt för att vara ett demokratiskt samhälle där närheten är och skall vara stor mellan folk och folkvalda.

Ett tolerant samhälle, rikt i sin sammanhållning. Anna Lindh var en god företrädare för allt detta.

Dådet mot henne skadar också det samhälle vi byggt upp och som vi vill leva i. Det skadar tilliten i samhället. Därför är det viktigt, därför är det så viktigt, att detta attentat snabbt klaras upp.

Det är naturligt att känna vrede och söka förklaringar i en situation som den här. Hur kunde det få hända? Vi vill ju ha ett samhälle där alla människor kan röra sig fritt och säkert, också en utrikesminister. Vi vill ju ha ett samhälle som är tryggt för alla.

Vad som just nu behövs är samling. Det demokratiska samhället kan aldrig försvaras på något annat sätt. Vi måste visa beslutsamhet och sluta upp kring de värderingar vi vill ska prägla Sverige. Det är också det enda sätt på vilket vi kan hedra Anna Lindh.

Det var demokrati och frihet som engagerade henne allra mest. Det var fredens och solidaritetens sak som var hennes. Det ska vi aldrig glömma.

Anna Lindh har lämnat oss. Familljen har mist en mor och maka. Socialdemokratin har mist en av sina skickligaste politiker. Regeringen har mist ett erfaret statsråd och en god arbetskamrat. Sverige har mist en av landets viktigaste företrädare, vårt ansikte ut mot världen.

Regeringen har varit samlad till en minnesstund. Klockan 11.00 samlas riksdagens partiledare till överläggningar här på Rosenbad.

Tack.