Folkomröstningen kommer att hållas

NYHETER

Folkomröstningen om euron kommer att hållas som planerat på söndag.

Det meddelade statsminister Göran Persson efter förmiddagens partiledaröverläggningar.

– Vi fullföljer valet som planerat, men vi undviker polemik, sa han.

Under förmiddagen har partiledarna suttit i överläggningar med anledning av mordet på utrikesminister Anna Lindh.

På mötet har partiledarna diskuterat tre frågor:

Folkomröstningen: ska den ställas in eller inte?

Säkerheten: hur ska Sveriges toppolitiker skyddas?

Formalia: hur går det politiska arbetet vidare rent formellt efter detta?

– Det är viktigt att vi i det här läget håller på de demokratiska besluten och inte på något sätt faller undan för våldet, sa statsminister Göran Persson på den presskonferens som hölls i regeringskansliet Rosenbad vid tolvtiden i dag.

– I morgon kommer jag att delta i en manifestation för demokratin mot våldet. Närmare tid och plats för detta kommer senasre att meddelas. Sådana manifestationer kommer att ordnas över hela landet, sa han.

Ställs in

Under återstoden av valkampanjen kommer Göran Persson att kraftigt begränsa sina framträdande. Han kommer att delta i debatter, men undvika hård polemik, sa han.

– Jag uppmanar människor att delta i valet och rösta och på så sätt genomföra en kraftfull demonstration till försvar för demokratin och det öppna samhället.

Det rådde stor förstämning och samstämmighet bland partiledarna inför mötet:

- Det är viktigt att vi inte låter våldet sätta dagordningen för demokratin, sa vänsterpartiets Ulla Hoffman när hon anlände till Rosenbad.

Centerledaren Maud Olofsson talade om det engagemang som utrikesminister Anna Lindh alltid visat. Övriga partiledare skyndade sammanbitna förbi journalisterna.

Mordet på Anna Lindh kommer att få direkta effekter på det politiska livet. Flera planerade evenemang och politiska händelser har redan ställts in.

Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM