Kofi Annan och Javier Solana sörjer Anna Lindh

NYHETER

I FN-högkvarteret i New York uttryckte Kofi Annans talesman generalsekreterarens bestörtning och sorg över händelsen.

FN-ambassadör Pierre Schori var märkbart tagen när han i kväll talade med TV4.

– Något har gått sönder i Sverige, sa han.

Pierre Schori berättade att generalsekreterare Kofi Annan ringde så fort han fick besked om attacken. Och i morse samtalade de igen om det svåra.

EU:s utrikespolitiske representant Javier Solana var också chockad. Han beskrev Anna Lindh som ''en briljant kollega, en sann europé och en kär vän''.

Javier Solana verkade starkt personligt berörd, liksom många andra av dem som på torsdagsförmiddagen kommenterade Anna Lindhs bortgång. De träffades senast på EU:s utrikesministermöte i Italien i helgen, och i onsdags kväll sände Solana ett budskap till Anna Lindh där han önskade henne ett snart tillfrisknande.

Även Tysklands Joschka Fischer och Storbritanniens Jack Straw, som likaledes träffade Lindh på helgens ministermöte, framstod som djupt personligt berörda. Straw nämnde i en tv-intervju bland annat att Anna Lindh hade ringt hem till sina barn från Italien.

-Hon hade den ovanliga förmågan att balansera kraven på en av Europas mest aktiva utrikesministrar med sin roll som ledande svensk politiker och någon som helt går upp i sin familj, sade Straw.

Hennes finländska kollega Erkki Tuomioja beskrev Anna Lindh som ''min närmaste arbetskamrat och bästa vän bland utrikesministrarna''.

Hans uttalande fortsatte:

''Under hennes ministerperiod kom Sveriges och Finlands samarbete och samförstånd i utrikes- och säkerhetspolitiken närmare varandra än någonsin tidigare. Jag kommer på alla plan att längta efter Anna Lindhs vänskap och oersättliga insats''.

aftonbladet.se , TT