Många manifestationer till Lindhs minne

Här kan du visa din respekt

NYHETER

Sverige sörjer Anna Lindh.

Flaggorna vajade på halv stång över hela landet och utanför Rosenbad samlades gråtande, sörjande och chockade människor för att lägga rosor.

När skymningen föll tändes tusentals ljus.

Från och med i morgon planeras stora manifestationer från norr till söder för att hedra Anna Lindh.

Redan i dag samlades anställda och ledamöter i riksdagen för en minnesstund. Klockan 15.45 i eftermiddag höll talman Björn von Sydow ett tal som direktsändes i både SVT och TV4 och som följdes av en tyst minut i Bankhallen.

Kyrkorna håller öppet

En kort stund senare, klockan 16, samlade SSU alla politiska ungdomsförbund och riksdagspartierna utanför riksdagshuset i en manifestation till Anna Lindhs minne.

I Anna Lindhs hemstad Nyköping samlades tusentals personer vid en minnesstund på Stora torget.

I många städer hålls kyrkorna öppna och i Uppsala planeras en särskild gudstjänst på torsdagskvällen klockan 18, under ledning av ärkebiskopen.

Kondoleansböcker i kommunhusen

I många kommuner har ansvariga lagt ut kondoleansböcker i anslutning till entrén och människor köade under dagen för att skriva sina hälsningar.

Riksidrottsförbundet har uppmanat hela idrottsrörelsen att hedra utrikesministern minne med en tyst minut vid evenemang de närmaste dagarna.

Liseberg stängde

I Göteborg valde de stora scenerna Stadsteatern, Folkteatern, Backateatern och Pusterviksteatern att helt ställa in föreställningarna. Även nöjesparken Liseberg valde att ha stängt på torsdagen.

Dramaten, Operan och Stadsteatern i Stockholm har beslutat inleda föreställningarna i kväll med en tyst minut. Även många biografer har valt att på något sätt hedra Anna Lindh.

På fredagen bjuder socialdemokraterna i Göteborg in till en stor manifestation på Götaplatsen.

"Gå och rösta!"

Under parollen ”För demokratin - mot våldet!” kommer deltagarna också att uppmana alla att rösta i folkomröstningen på söndag.

Redan på torsdagen enades ledarna för samtliga partier i riksdagen dels om att genomföra folkomröstningen men också att uppmana alla att gå och rösta.

Manifestationer till Anna Lindhs minne

Caroline Olsson