Polisen: ”Vi behöver hjälp"

NYHETER

Polis över hela landet jagar en ministermördare.

Men nästan ett dygn efter knivöverfallet på Anna Lindh finns fortfarande ingen misstänkt.

Och polisens budskap var i eftermiddag:

– Vi behöver allmänhetens hjälp.

Polisinsatsen är enorm. Säpo, rikskriminalen och Stockholmspolisen har inrättat speciella staber som leder arbetet. Och sedan rikslarmet klockan kvart i sju har polis över hela landet jagat mannen.

– Vi kommer att använda hela den professionella organisation vi har. Och vi kommer att göra det i nära samarbete med Rikskriminalen och Säpo, säger länspolismästare Carin Götblad.

Men hittills har inget andra rikslarm kommit – några misstankar riktas inte mot en konkret person.

Och eftermiddagens presskonferens i eftermiddag gav bara ett besked:

Polisen behöver mer hjälp av vittnen.

Vittnen viktiga

Rikspolischef Sten Heckscher, tf säpochef Kurt Malmström, chefen för Rikskrim Lars Nylén, länspolismästare Carin Götblad, chefen för länskriminalpolisen Leif Jennekvist och överåklagare Agneta Blidberg mötte vid tretiden ett stort medieuppbåd.

– Vi behöver allmänhetens hjälp, sa Carin Götblad.

– En sådan här utredning är i behov av vittnesuppgifter, sa Leif Jennekvist.

Rädsla att mordet inte ska lösas

Många misströstar i dag. Av de över 55 000 som sent i eftermiddag valt att rösta på dagens fråga sa hela 56 procent att man inte tror att mordet kommer att lösas.

Polisen är dock hoppfull. Ett stort antal tips har kommit in och vittnen hörs kontinuerligt.

Arbetet koncentreras nu på att bearbeta tips och försöka få in nya. Polisens presstalesman Lars Grönskog säger:

– Vi går igenom det omfattande material vi har. Vittnesuppgifter, tips, tekniskt material – allt.

I dag upprättades dessutom en tipsmottagning utanför varuhuset NK, där Anna Lindh knivmördades, i centrala Stockholm. På så vis hoppas man få in nya vittnesuppgifter från gårdagens överfall på utrikesministern.

Lämnar inte ut detaljer

Finns det några personer som ni söker och inte kunnat avföra från utredningen?

– Några detaljer om var vi befinner oss i utredningen lämnar vi inte ut, säger Lars Grönskog.

Det samma var beskedet under dagens pressträff. Polisen ville heller inte ge några närmare uppgifter om fynden av kniven, kläder och blod.

– Så fort vi kan så kommer vi att lämna dessa uppgifter. Det är vår målsättning att denna utredning ska bedrivas öppet, sa Leif Jennekvist.

Polisen bekräftar att man arbetar för att få fram en gärningsmannaprofil och en en bild av mördaren. Länskriminalen vill få fram en fantombild – som polisen ska användas i det kommande arbetet. Dessutom går man igenom ett digert videomaterial, övervakningskameror och från tunnelbanestationerna i närheten.

Ingen bandning

Detta har dock visat sig vara en besvikelse. De många kamerorna på NK bandar inte materialet.

– De övervakningskameror som finns på i varuhuset bandar inte. De övervakar direkt, säger Leif Jennekvist.

Han vill inte kommentera uppgifterna om att polisen inte stoppat lokaltrafiken direkt efter attentatet. Men på SL är man i dag mycket kritisk till polisens agerande.

Polisen gjorde inga större försök att stoppa tunnelbanetrafiken direkt efter dådet – och ingen bad SL om videomaterial från t-banan.

– Vi fick inga besked om att frysa trafiken. Det enda som hände var att ett tåg 16.31 från Kungsträdgården stoppades och genomsöktes av några poliser, säger Maria Adolfson, presschef vid SL, till TT.

– Polisens agerande är märkligt eftersom vid större händelser är det vanligt att trafiken fryses på begäran av polisen, säger hon.

Mattias Lundell