Anna Lindhs minne hedrades

Många minnesgudstjänster på torsdagskvällen

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Drottning Silvia kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf under minnesgudstjänsten i Storkyrkan på torsdagskvällen.
NYHETER

Vårt lands utrikesminister är mördad. Anna Lindh har gett sitt liv för det hon trott på: internationell gemenskap, demokrati och mänskliga rättigheter.

Så sade Stockholms biskop Caroline Krook vid en de många gudstjänster som på torsdagskvällen hölls till Anna Lindhs minne.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia, kronprinessan Victoria och prinsessan Lilian, statsminister Göran Persson och talman Björn von Sydow, regeringen och stora delar av riksdagen - alla samlades de på torsdagskvällen i Storkyrkan i Stockholm för att tillsammans med 500 människor hedra Anna Lindhs minne och lyssna till tröstens ord från Caroline Krook.

Drottning Silvia var påtagligt rörd och prinsessorna Victoria och Lilian grät öppet när de lyssnade på biskop Krook, när hon sade att ''denna kväll är det många som sörjer''.

- Nu är vi förlamade av sorg, av vrede och rädsla. Men vi är också fyllda av medkänsla och inre kraft.

I Uppsala domkyrka samlades över 1?000 personer för att lyssna till ärkebiskop K?G Hammar, som betonade vikten av att ''en dag som denna visa deltagande i stället för att reagera med rädsla och inte bygga mutar mot varandra''.

Svårt ta sig fram

Även i Göteborgs domkyrka hölls en minnesgudstjänst över Anna Lindh och gudstjänsterna utgjorde kulmen på en dag som för svenskarna präglades av en stor sorg.

Under hela torsdagen strömmade människor i tusental ut på gatorna med röda rosor i händerna, och ännu sent på kvällen var det svårt att ta sig fram i trängseln av alla sörjande människor i Stockholms city.

Chocken över att det ofattbara inträffat på nytt, att en svensk minister återigen blivit mördad på offentlig plats, präglade alla som TT talade med denna regntunga dag när flaggorna vajade på halv stång i stora delar av landet.

Unga och gamla, barn och hundar väntade i Stockholm tålmodigt på att få skriva in sina sista hälsningar i de böcker som var framlagda i Arvfursten palats och Rosenbad.

Tysta och stilla stod alla där med sina långskaftade röda rosor. Många grät öppet. Andra smusslade litet försiktigt med näsduken eller snörvlade bakom handflatan.

Timslång kö

Framför entréerna till utrikesdepartementet och Rosenbad staplades blommorna, de flesta försedda med handskrivna kort, som prisade Anna Lindh både som människa och politiker.

Utanför Norra Latin i Stockholm, där arbetarekommunen hedrade Anna Lindh, blickade fortfarande hennes glada ansikte ner från en annonspelare, samtidigt som det inne i Pelarsalen spelades Stravinskijs vemodiga Berceuse ur Järnfågeln.

Inger Östergren hade köat i en dryg timme för att få knäböja vid utrikesministerns porträtt mellan liljorna på det låga bordet i Pelarsalen för att skriva i kondoleansboken.

- Jag vill betyga min vördnad för Anna Lindh som politiker, kvinna och som en människa med stor integritet.

Men även i andra delar av Stockholm glödde det av röda rosor: på statsminister Olof Palmes grav, vid socialdemokraternas partikansli och inte minst på den plats där Olof Palme mördades för 17 år sedan.

Lotta Welinder/TT

ARTIKELN HANDLAR OM