Toppolitiker - och mamma

Anna Lindh var den självklara kronprinsessan

NYHETER

Anna Lindh skulle bli den första kvinnliga statsministern efter Göran Persson.

Något annat fanns inte, även om hon själv upprepade gånger sagt att hon inte tänkte offra sin familj för statsministerposten.

Foto: ULF HÖJER
Anna Lindh satsade mycket tid på politiken. Men hon försökte också hinna med familjen så mycket som möjligt. Sönernas skollov var heliga. Här ses hon med David och Filip i Almedalen på Gotland i somras - ett tillfälle då hon kunde kombinera arbetet och samvaron med barnen.

Lyskraften hos utrikesministern nådde även utanför Sveriges gränser och hon nämndes allt oftare som tänkbar kandidat till toppposter i EU.

"Hon var den bästa av oss", säger Margot Wallström, och då är det ändå en EU-kommissionär som talar.

Anna Lindh var virvelvinden som svischade fram med sin ryggsäck, på höga klackar och ett brett leende.

Lokalpolitiken

Hon blev "Anna" med USA:s utrikesminister Colin Powell på samma självklara sätt som med människor på Västra Storgatan i Nyköping.

Lika självklart tog hon som tolvåring resolut sin pappa i handen och klev in i lokalpolitiken. Först som rekordung ordförande i SSU i Trödgen, därefter som tonårsledamot i kommunfullmäktige i Enköping.

Hon ville egentligen aldrig bli heltidspolitiker och de kommande åren satsade hon i stället på juridiken. Som liten drömde hon om att bli åklagare eller bibliotekarie.

Hon tog en juristexamen men hon slutförde aldrig sin tingsmeritering.

1982 valdes hon nämligen in i riksdagen och 1984 vann hon striden om SSU-ordförandeposten före kompisen Mona Sahlin.

De tog också sällskap in i socialdemokraternas verkliga maktcentrum, verkställande utskottet, 1991. Där platsade inte ens Göran Persson då.

Äldsta statsrådet

När hon var mammaledig med sin andra son ringde Ingvar Carlsson en dag och frågade om hon ville miljöminister. Det ville Anna, då 37 år.

Det gör henne till en av dem som varit statsråd längst i Sverige. Ändå sågs hon fortfarande i dag som den yngre förmågan, den moderna arvtagerskan som skulle ta över efter Göran Persson.

Kofi Annan sörjer

Utrikesministerposten erbjöds hon 1998 och det är med den som Anna Lindhs namn flugit över världen. Många kan vittna om hennes grundmurade rykte i den internationella storpolitiken. Inte minst FN:s generalsekreterare Kofi Annan, som menar att hela världen i Anna Lindh har förlorat en viktig politisk kraft.

Kniv satte punkt

Anna Lindh var på god väg att bli lika känd och respekterad i världen som Olof Palme.

Men en kniv satte punkt för hennes strålande och allt för korta karriär.

Jessica Ritzén