Ja-sidan fram - efter mordet

Sorgen kan avgöra EMU-omröstningen

NYHETER

I kristider håller man ihop.

Ett enkelt och basalt faktum som kan avgöra folkomröstningen på söndag.

Efter mordet på utrikesminister Anna Lindh har valkampanjerna och de avslutande tv-debatterna ställts in. Euron diskuteras inte längre, andra och mer existentiella frågor har trängt sig på.

Men det betyder inte att opinionen är opåverkad. Enligt opinionsinstitutet Skop gick ja-sidan upp med åtta procentenheter i går, samma dag som svenska folket fick beskedet att Anna Lindh avlidit efter knivattentatet. Nej-sidan minskade lika mycket.

Det är inte oväntat. I kristider håller man ihop. Och i den svenska eurodebatten är det ja-sidan som representerar det bestående samhället. Där finns åtta av tio riksdagsledamöter och större delen av näringslivet.

Två långa dygn

För bara 48 timmar sedan pågick valkampanjen fortfarande. Det känns inte som det var två dygn sedan. Snarare två veckor.

Under de korta timmarna mellan attentatet mot Anna Lindh och dödsbudet i går morse hann ja- och nejsidan inte bara gräva ner stridsyxorna. De bestämde sig också för att uppträda i enad front.

I kväll skulle det avgörande tv-slaget om väljarna utkämpas. Anna Lindh, Göran Persson och Carl Bildt skulle ha mött nej-trion Sören Wibe, Rune Andersson och Maria Wetterstrand.

I stället hålls manifestationer över hela landet "för demokrati och mänskliga rättigheter och mot våld".

På Sergels torg i Stockholm deltar statsminister Göran Persson och riksdagens övriga partiledare. De som för bara några dagar sedan hade en vallgrav mellan sig kommer nu att framträda sida vid sida.

I går kom partiledarna överens om att hålla folkomröstningen som planerat på söndag. Alternativen bedömdes som ännu sämre.

Men de lovade ytterligare en sak, skriftligt till och med. Att "resultatet kommer att respekteras".

Skop-undersökningen tyder på att ja-sidan har fått ett uppsving av mordet. Precis som i den förra folkomröstningen 1994, om medlemskapet i EU, är det socialdemokraternas väljare som går mot ja. Det avgjorde utgången den gången. Kanske blir det samma sak nu.

Ingenting är likadant

I vanliga fall hade en så dramatisk händelse som ett mord på utrikesministern fyra dagar före valet kunnat leda till att resultatet ifrågasätts. Att döma av bergen av blommor, de fyllda kondoleansböckerna och andra sympatiyttringar befinner sig Sverige i ett stormande känslohav. Ingenting är likadant som det var i onsdags morse.

Men nu har partiledarna alltså lovat att inte ifrågasätta valresultatet. Det ska respekteras. Oavsett om nej eller ja avgår med segern.

För Anna Lindh var varken EU eller EMU höjden av lycka. Men det var det bästa som stod till buds. Därför jobbade hon stenhårt för det europeiska samarbetet.

I en intervju veckan efter mordet på Olof Palme sa dåvarande SSU-ordföranden Anna Lindh att hon inte tänkte gråta offentligt:

- Sorgen efter Palme visar jag bäst genom att hylla hans idéer i fortsatt arbete.

Kanske är det just det som väljarna gör nu.

Lena Mellin