Mänsklig mur kring Arafat-högkvarter

Palestinierna protesterar mot förvisningen

NYHETER

I dag kom palestiniernas reaktion på Israels besked att den palestinske presidenten Yasser Arafat ska förvisas.

Omedelbart bildade tiotusentals människor en mänsklig mur kring Arafats högkvarter.

Den tilltänkte palestinske premiärministern Ahmad Quray gav sent på torsdagen upp försöken att bilda en ny regering sedan Israel beslutat att landsförvisa den palestinske presidenten Yasser Arafat.

- Det här är ett äventyrligt och allvarligt beslut som sätter punkt för mina försök att bilda en ny regering, sade Quray.

Beskedet kom sedan Arafat sagt att han inte tänker lämna sitt högkvarter al-Muqata i Ramallah vad som än händer. Yasser Arafats Fatahrörelse uppmanade samtidigt palestinier att bilda en mänsklig mur kring Arafats högkvarter - och de kom i tiotusental.

- Ni är modiga människor, mitt kära folk, sade Arafat samtidigt som han gjorde v-tecknet och kastade slängkyssar mot den församlade skaran, rapporterade Reuters.

Tidigare på torsdagen hade den israeliske premiärministern Ariel Sharon beslutat att Arafats dagar i al-Muqata är räknade. Israel anklagar honom för att sabotera fredsprocessen och ge grönt ljus åt terrorattacker.

I tisdags dödades 15 israeler i ett dubbelt självmordsangrepp signerat Hamas.

''De senaste dagarna har åter visat att Yasser Arafat är ett hinder för alla försök till försoning mellan israelerna och palestinierna'', hette det i ett officiellt uttalande.

''Israel kommer att agera för att avlägsna detta hinder på ett sätt och vid en tidpunkt som kommer att bestämmas senare''.

Den franske utrikesministern Dominique de Villepin varnade för att Israel var på väg att göra ett stort misstag och uppmanade samtidigt alla parterna att följa den USA-stödda färdplanen för fred i regionen.

En stor judisk lobbyorganisation i USA applåderade dock beslutet. Arafat är ett oöverstigligt hinder för fredsprocessen, hette det.

TT-AFP