Dramatisk ökning av psykiskt sjuka

Kritiken mot psykiatrivården växer

NYHETER

Allt fler kritiska röster höjs mot den psykiatriska vården.

Anna Lindh föll troligen offer för en psykiskt sjuk man. Flera av det senaste årets olika vansinnesdåd har också begåtts av personer med allvarliga psykiska störningar.

På gatan är man förvånad över att inget har hänt tidigare.

I januari i år höggs en väktare ihjäl utanför Åhléns i Stockholm efter att han försökt stoppa en snattare.

I maj slog en man ihjäl en person och skadade flera när han gick bärsärk med ett järnrör i Stockholmsförorten Åkeshov.

Några veckor senare körde en man rakt in på den bilfria Västerlånggatan i Gamla Stan i Stockholm och mejade ner alla människor som fanns i närheten. Två personer dog och flera skadades.

I augusti var det dags igen - en man fäktade vilt omkring sig med ett långt svärd på Kungsholmen i Stockholm. Han anföll två äldre kvinnor som skadades allvarligt.

I onsdags gick en yngre man rakt in på en förskola i Arvika och knivhögg en femårig flicka till döds.

Gemensam nämnare för gärningsmännen är att samtliga har sökt hjälp eller vårdats för psykiska störningar.

Mycket tyder även på att utrikesminister Anna Lindh föll offer för en psykiskt störd man.

Dramatisk ökning

I stort sett alla olika instanser som kommer i kontakt med psykiskt störda personer är överens om att det skett en markant ökning av antalet sjuka människor i samhället.

- Vi har sett en dramatisk öning de senaste tre åren, det tror jag alla kan skriva under på, säger Benny Karlsson, uppsökare på nattjouren på Stockholms stadsmission.

Han uppskattar att 80 procent av de personer som söker sig till Stadsmissionen har psykiska problem och han är inte förvånad över de vansinnesdåd som hänt den senaste tiden.

- Vi måste få en bättre och lyhördare psykvård. I dag är det jättesvårt att få in folk på psykvård och om de tas in är de ute igen efter bara några timmar, säger han.

Patienter får inte vård

Anna Åberg Wistedt är chefsöverläkare för psykiatrin i norra Stockholm och hon erkänner att många patienter inte får tillräcklig vård.

Sedan 80-talets stora psykiatrireform, då man stängde mentalsjukhusen och flyttade ut patienterna i egna lägenheter, har många psykiskt störda ramlat ur systemet. De är för friska för att tas in för slutenvård men är samtidigt för sjuka för att klara av den psykiska öppenvården.

- Det är klart att det finns personer som faller mellan stolarna, det borde finnas någon form av mellanvård där man kan ta hand om dem, säger Åberg Wistedt.

Hon är kritisk till den psykiatriska reformen och säger att om man drar ner på något måste man bygga upp åtgärder på något annat ställe, men det har inte fungerat.

Överbeläggning

Som det ser ut i dag har antalet patienter som söker hjälp för psykiatrisk vård ökat med 20-25 procent de senaste åren. Under den tiden har man även haft en klar överbeläggning av antalet patienter på samtliga psykiatriska vårdavdelningar i Stockholm.

Samtidigt planerar politikerna att dra ner ytterligare. Det senaste budet är att två psykiatriska vårdavdelningar på Jakobsbergs sjukhus ska läggas ner.

- Folk mår sämre i dag. Jag är häpen att vi inte sett sådana här dåd tidigare. Det händer titt som tätt att folk flippar ur och vi kommer att få se det igen, säger Benny Karlsson.

Utredning

Socialminister Lars Engqvist som är ansvarig för psykiatrivården i Sverige vill inte kommentera kritiken.

Efter det som hände i Åkeshov och Gamla Stan har han gett Socialstyrelsen i uppdrag att utreda om det finns brister i psykiatrivården och om det i så fall kan ha något samband med alla de tragiska händelser som inträffat det senaste året.

Tidigare artiklar:

Åsa Asplid