Mördaren kan finnas på videofilm

Polisen lämnade nya detaljer vid presskonferens i dag

NYHETER

Anna Lindh mötte sin mördare på NK.

Det är polisen nu övertygad om.

Mannen kan finnas på en videosekvens – tagen på en annan våning före dådet.

Polisen ringar sakta in ministermördaren. Nu avslöjas en rad nya detaljer – som alla kan leda till knivmannens gripande.

Huvudteorin ligger fast – en tidigare känd våldsman attackerade utrikesministern i ett oplanerat dåd. Och bilden av den okände mannen framträder allt klarare.

Mötte sin mördare på NK

Polisen tror nu att Anna Lindh mötte sin mördare på varuhuset NK.

– Det finns inga tecken på att hon var förföljd, sa länskriminalens chef Leif Jennekvist, som leder det intensiva utredningsarbetet, vid eftermiddagens presskonferens.

Tidigare spekulationer om att Anna Lindh skulle ha förföljts in på varuhuset och jagats uppför rulltrappan till första våningen kan nu helt förkastas. Kvar återstår bilden av ett slumpmässigt brott – av en ensam våldsman.

”Visar en intressant figur”

Händelseförloppet har huvudsakligen återskapats via vittnesuppgifter. Men polisen har mer. En videoupptagning från en annan våning i varuhuset – tagen strax före dådet – kan visa mördaren.

– Den visar en massa personer som rör sig. Men den visar också en mer intressant figur som vi nu försöker sortera ut, säger Leif Jennekvist.

– Han ser ut att stämma väl mot det signalement vi nu har.

Och polisen har nu ett bra signalement. Anna Lindhs väninna såg mördaren i ansiktet och nya vittnen har trätt fram.

Signalementet lyder nu:

Man, cirka 30 år, cirka 180 cm lång. Han har halvlångt eller axellångt mörkt hår, dålig hy och saknar skägg/mustasch. Mannen var klädd i grå eller beige munkjacka och bar en mössa eller keps.

Uppgiften om att mannen bar en militärjacka har kunnat uteslutas.

– Det var en tidig uppgift som fanns, men som inte har kunnat styrkas i vittnesförhören. Sedan har den fortsatt finnas med som en spökuppgift, säger Leif Jennekvist.

Klart är att alla detaljer inte om mannens utseende inte släpps och att polisen dröjer med bilder på den misstänkte och vapnet. Förklaringen är att man vill ha oförstörda vittnen och inte upprepa ett av misstagen från Palmeutredningen.

Mattias Lundell