Polisen söker vittne som såg mördaren

Efterlyser sydländsk kvinna i 50-årsåldern såg Anna Lindhs mördare och skrek: Ta fast honom

NYHETER

Polisen har två nya trumfkort i jakten på Anna Lindhs mördare:

Mördaren finns sannolikt på en videosekvens.

En kvinna i 50-årsåldern såg mördaren

– Hon skrek ”Ta fast honom”, säger spaningsledare Leif Jennekvist, som nu efterlyser vittnet.

Utredningen av mordet på utrikesminister Anna Lindh går snabbt framåt. Vittnesuppgifter har givit en bra bild av händelseförloppet. Samtidigt arbetar polisen med sina två nya trumf.

Vid dagens presskonferens gick länskriminalens chef Leif Jennekvist, som leder utredningen, ut med en efterlysning. Polisen vill ha kontakt med ett vittne som kan ha avgörande uppgifter.

Det handlar om en kvinna med sydländskt utseende i 50- till 55-årsåldern. Hon var klädd i röd kavaj, eventuellt i röd kjol – och såg mördaren.

När mannen flydde ned för rulltrappan berättar vittnen att hon skrek: ”Ta fast honom”.

Polisen hoppas nu få kontakt med kvinnan och väljer därför att berätta om henne för medierna. Samtidigt arbetar utredare hårt för att få fram ett annat avgörande bevis.

Det visar sig nu, tvärtemot vad som tidigare sagts, att några av NK:s övervakningskameror bandar material. En av dessa filmer – tagen strax före mordet kan visa mördaren.

Bilderna visar en man som stämmer väl överens med signalementet. Filmen bearbetas för att bilden ska bli tydligare och kommer att skickas runt bland poliser i Stockholm.

Förhoppningen är att någon av dessa – med erfarenhet av stadens undre värld – ska känna igen mannen.

– Vi vet ännu inte vem han är och överväger att visa bilderna för vissa utvalda vittnen, sa Leif Jennekvist i eftermiddag.

Polisen är dock försiktig med bilderna. Man vill inte att de ska påverka vittnen. Ett exempel är den kvinna som ännu inte hörts, men som polisen gärna vill ha kontakt med.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM