”Vi delar smärtan med varandra”

Statsministern vid stor minnesstund på Sergels torg – 50000 samlade

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Tusentals männsikor hade samlats på Sergels Torg i Stockholm för att hedra minnet av Anna Lindh. Statsminister Göran Persson talade.
NYHETER

Det blev en manifestation av sällan skådat slag när Göran Persson på fredagen hyllade Anna Lindh.

Närmare 50000 människor hade samlats på Sergels torg i Stockholm för att i yttersta stillhet lyssna till statsministerns känsloladdade tal.

Det var svart av besökare så långt ögat nådde, trafiken var bortmotad och lugnet totalt och överväldigande. Sällan har så många människor gjort så litet väsen av sig.

- Allt hade varit så mycket tyngre om vi inte kunnat dela smärtan med varandra, sade Persson.

Han hyllade Anna Lindh som en mångsidig person och politiker som iklätt sig många roller.

- Hon var många unga kvinnors stora förebild, sade Persson, och upprepade att Lindh varit Sveriges ansikte mot världen.

Trots trängseln, trots den dåliga akustiken och trots svårigheterna att se något, stod alla - unga, gamla, män och kvinnor, barn i vagnar och barn på pappas axlar - stilla och koncentrerade.

Och många snyftade till igen när de hörde Göran Persson säga ''Anna Lindh är död'' och när Eva Dahlgren sjöng först ''Ängeln i rummet'' och sedan ''Ung och stolt''.

För det var just vad Anna Lindh var påpekade statsministern:

- Hon var ung Och hon var stolt. Vi miste henne. Men vår vrede över förlusten ska inte få förlama oss.

- Vi ska vända den till en kraft mot framtiden.

Idéer lever vidare

Göran Persson citerade också vad Anna Lindh, då bara 30 år gammal, sagt vid Olof Palmes begravning:

''En människa kan mördas men inte idéer, dina idéer lever vidare genom oss. Efter vår förmåga ska vi föra din kamp vidare, kampen för freden, för internationell solidaritet, kampen för ett fritt och öppet Sverige utan rasism och främlingsfientlighet.''

Göran Persson var påtagligt rörd när han fortsatte:

- Det löftet Anna gav till Olof Palme, det löftet måste vi i dag ge till Anna Lindh.

- Ditt budskap, Anna, ska vi i vår tur föra vidare.

Göran Perssons tal avbröts flera gånger av spontana applåder, och inte ens när Eva Dahlgren avslutat sin fint neddämpade version av ''Ung och stolt'' ville alla de som samlats på och runt Sergels torg lämna sina platser.

Vår prinsessa

I stället stod man kvar och småpratade med varandra eller ofta bara teg ihop.

Men sorgen och bestörtningen över det obegripliga dådet fortsatte att tränga fram.

- Varför skulle detta ske, undrade Danko Masud, som kramade en stor bukett mörkröda rosor mellan sina händer.

- Hon var ju vår prinsessa, hon var själva freden. Vi sörjer henne, vi sörjer med hennes små barn, med hennes familj, med Sverige. Min fru grät hela dagen i går, jag grät hela dagen i går, varför...

Fereshte Choragshi grät öppet där hon stod inklämd mellan några långa ungdomar uppe på Drottninggatan.

- Jag vill hedra Anna Lindh och hennes insats som utrikesminister och jag är så hemskt ledsen, Hon betydde så mycket, så mycket.

Överallt manifestationer

Att Anna Lindh betydde mycket var i sanning det enorma människouppbådet vid Sergels Torg ett bevis för, och alla som TT talade med vittnade om att de även samlats för att protestera mot mot våldet och värna om demokratin.

- När något så här fasansfullt hänt, är det också viktigt med en gemenskap som just här och nu, tillade Berit Larsson.

I Stockholm fortsatte under fredagen blomsterhögarna att likt Törnrosas häck växa utanför NK, Rosenbad och Arvfurstens palats och över hela landet hålls minnesstunder och tal över Anna Lindh.

Kondoleansbok efter kondoleansbok fylldes och nya lades hela tiden fram så att alla som ville fick en möjlighet att ge Anna Lindh en hälsning.

20000 på Götaplatsen

Över 20 000 människor kom till den minnesstund som socialdemokraterna i Göteborg anordnat till minnet av Anna Lindh.

Redan en timme innan minnesstunden inleddes kom människor för att lägga ner blommor vid ett porträtt av Anna Lindh som stod vid fontänen på Götaplatsen.

Jörgen Linder, ordförande i kommunfullmäktige i Göteborgs stad, inledde minnesstunden med att betona att det var en manifestation för demokratin och mot våldet.

Under den halvtimmeslånga minnesstunden läste skådespelerskan Marika Lagerkrantz tre dikter och Frank Andersson, ordförande för socialdemokraterna i Göteborg, höll ett tal över Anna Lindh.

”Vårt ansikte i världen”

Det känslosammaste framträdandet gjorde dock Jazenko Selimovic, konstnärlig ledare vid Stadsteatern. Han talade mycket personligt om Anna Lindh.

- Hon var vårt ansikte i världen. Ett vackert, intelligent och leende ansikte.

- Hon tog världen till oss, och oss till den.

- Med henne förlorade vi naiviteten i internationella frågor, men vann engagemang.

- Sorgen efter Anna Lindh är svart, men minnet är ljust.

Minnesstunden avslutades med en tyst minut.

En minnesstund anordnades också på Stora Torget i Borås och även på Stora Torget i Karlstad hölls en manifestation mot våld.

I Domkyrkan i Karlstad hölls tidigare på fredagen en minnesstund för Anna Lindh och den mördade femåriga flickan i Arvika.

Fackeltåg i Malmö

I Malmö, där en manifestation till Anna Lindhs minne hölls redan på torsdagskvällen, deltog på fredagskvällen något tusental sörjande i ett fackeltåg från Stortorget till Folkets Park.

Arrangörer var socialdemokraterna men i tåget fanns också medlemmar från andra partier och organisationer.

Bostadsminister Lars-Erik Lövdén, själv från Malmö, gick i främsta ledet och underströk hur viktigt det är att i sorgens stund kunna tillgodose människornas behov av att samlas även över partigränserna.

- Fast det är oerhört jobbigt för många och inte minst för den som länge personligen känt och arbetet med Anna Lindh, sade han till TT.

Det hela var också en manifestation för värden och mål som stod den mördade svenska utrikesministern allra närmast - för demokrati, mänskliga rättigheter och freden och mot våldet.

- Vi är här för att vi alla har berövats något, för att vi alla blivit trampade på, kränkta, sade fredsforskaren Wilhelm Agrell i sitt anförande i Folkets park.

- Den som bär hand på valda ombud, på de främsta företrädarna för våra samhällsinstitutioner, den angriper också medborgarna. Det kallas demokrati.

Manifestationer

Här är några av de manifestationer som i dag hölls runt om i landet till Anna Lindhs sida.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM