Mona Sahlin: Det är som en bit av mig själv har försvunnit

NYHETER

Med tårar i ögonen kom Mona Sahlin ut från regeringskansliet Rosenbad. När hon såg alla rosor vid ingången brast hon i gråt.

- Det är som en bit av mig själv har försvunnit, säger hon.

Foto: BJÖRN LINDAHL
"YNNEST ATT HA FÅTT KÄNNA ANNA" Som 16-åring träffade Mona Sahlin den då 15-åriga Anna Lindh på ett SSU-möte. Sedan dess, i över 30 år, har de varit nära vänner: - Hon var speciell. Det är en ynnest att ha fått bli berörd.

De har varit nära vänner i 30 år.

- Jag känner mig så ledsen, så tom, så arg. Det är ett enda kaos av känslor inombords. Jag har förstått att Anna är mördad men jag har ändå inte velat acceptera det.

- Därför blir det en sådan chock varenda gång jag ser alla blommor och bilden av henne. Då förstår jag - det är sant.

Träffades som tonåringar

De konkurrerade om ordförandeposten i SSU, men lät aldrig den striden hindra vänskapen.

- Mer än halva mitt liv har vi varit kompisar och väninnor. Vi har druckit vin ihop, skvallrat ihop, jobbat ihop, fnittrat ihop. Det är som en bit av mig själv har försvunnit.

- Vem ska jag skvallra med nu? Så fånig känns sorgen också.

Det första minnet är från ett möte i SSU.

- Jag var 16 år, Anna 15. Då påpekade jag hela tiden att jag minsann var mycket klokare för jag var äldre. Det gjorde henne arg.

Vänskapen växte i takt med deras politiska uppdrag. De kom in i riksdagen samtidigt 1982. Nio år senare valdes de in i partiets innersta kärna, det verkställande utskottet.

Två viljestarka tjejer med ett brinnande engagemang. I skarp kontrast till den rad av män som styrt partiet i generationer.

"Fruktansvärt bittert"

Under årens lopp blev de allt viktigare för varandra - gav stöd och råd när det offentliga livet blev alltför tungt.

- Vi har många gånger frågat oss om vi hade orkat sitta i riksdagen i tjugo år om det inte också hade gått att bara vara morsa. Att bara gå ut och käka en kväll eller gå in på Konsum och köpa mjölk.

- Det var en så viktig del av hennes liv. Att kunna slinka in och kolla på kläder eller lukta på parfym. Därför känns det så fruktansvärt bittert att just hon ska bli mördad.

Varje morgon tog Anna Lindh ensam tåget från hemmet i Nyköping till utrikesdepartementet i Stockholm.

- Det var ett sätt för henne att visa att det går att leva ett öppet liv. Eller - det gick i alla fall till i går.

Vad Anna Lindhs bortgång betyder för politiken och socialdemokratin kunde Mona Sahlin inte formulera i går.

- Den är så stor. Men just nu är det mamman Anna och förlusten över det som ligger mig nära. Och kompisen sedan så många årtionden.

- Men alla reaktioner visar också hur många Anna berörde. Hon var ingen vanlig politiker, hon var speciell. Det är en ynnest att ha fått bli berörd, att ha fått känna Anna.

■ ■ De träffades redan som unga och har följts åt i karriären. Sotluggen Mona Sahlin och linluggarna Margot Wallström och Anna Lindh.

■ ■ De blev ordinarie ledamöter i socialdemokraternas verkställande utskott samtidigt och kom in i regeringen ungefär samtidigt.

■ ■ Men de var inte bara kolleger. De blev vänner för livet.

Elisabeth Lindham

ARTIKELN HANDLAR OM