Debatt utan tal om euro

Partiledarna i samtal om demokratin

NYHETER

Två dagar före folkomröstningen möttes partiledarna i direktsänd tv under nästan en timme.

Bara vid två tillfällen nämndes ordet euro.

Foto: MATS STRAND
DEBATTEN SOM FÖRSVANN Miljöpartiets Maria Wetterstrand och vänsterpartiets Ulla Hoffmann deltog i gårdagens tv-sändning inför folkomröstningen i morgon där partiledarna i stället för att vässa argumenten förde en diskussion om demokrati. Partiledarna klagade också på både en förgrovning och förenkling av debatten inför omröstningen.

I går skulle ja- och nejsidan ha mötts i den sista och avgörande tv-debatten före folkomröstningen i morgon. I stället blev det en timmes samtal om demokrati.

Ordet euro, det som den demokratiska folkomröstningen handlar om, nämndes bara i förbifarten. En gång av programledaren Marianne Rundström. Och en gång av kd:s Alf Svensson.

Sveriges Television och de sju riksdagspartierna bedömde en traditionell debatt som omöjlig bara två dagar efter mordet på utrikesminister Anna Lindh.

Det är förmodligen helt korrekt. Men att helt lämna ämnet för folkomröstningen kändes också konstigt.

Fler vansinnesdåd

Mordet har beskrivits som en attack mot det öppna samhället, som ett angrepp på demokratin. Det var det också.

Men tyvärr är Anna Lindh inte ensam om att ha fallit offer för oförklarliga attacker av vilt främmande människor. Samma dag som utrikesministern avled dog också en femårig flicka i Arvika, nerhuggen av en man som hon aldrig tidigare haft kontakt med.

I somras mejade en vansinnesbilist ner människor i Gamla stan. Två dog. Någon månad tidigare gick en psykiskt störd människa till attack mot förbipasserande med ett järnrör i Stockholmsförorten Åkeshov. En dog, sex skadades.

Det öppna samhället står alltså på spel. Men problemet är större än möjligheten att hålla politiska möten utan livvakt.

Det handlar om en havererad psykvård. Om ett samhälle där utanförskapet växer. Om ett samhälle där medmänniskorna är för få. Om att för mycket har gått över styr för alltför många.

Den diskussionen fördes inte i går. Från tv-studion klagade partiledarna i stället på förgrovningen och förenklingen av debatten. På bristen på erkänsla för de svåra avväganden som politiken ofta innebär.

De har rätt. Att vara politiker innebär att man utsätter sig för risken att bli en allmän spottkopp. Men kritiken kommer faktiskt inte främst från allmänhet och media. De som spottar mest är politikerna själva.

- Demokratin måste erövras varje dag, sa vikarierande vänsterledaren Ulla Hoffmann.

Djupa diken

Allmänna val med lika rösträtt är ett fundament i demokratin. Liksom rätten att uttrycka sin åsikt utan att bli inspärrad, nerslagen eller mördad.

I morgon hålls ett allmänt val i Sverige, den sjätte folkomröstningen i vår historia. För första gången i tv-åldern ställdes den avslutande debatten in.

En bärande anledning till att folkomröstningen kommit till stånd är den interna splittringen i partierna. I flera hade det varit omöjligt att hålla sams kring en linje.

- Det tillhör politikens tjusning. Det låter som vi är rejält oense. Men sedan går vi och fikar ihop, sa Maud Olofsson.

Så idylliskt är det inte. Exempelvis har EMU-omröstningen grävt djupa diken. I början av veckan var det inte kaffe och kanelbullar för dem som stod på var sin sida av stridslinjen. I alla fall inte på samma kafé.

Om mordet på Anna Lindh förde något gott med sig var det att debatten sansade sig.

På måndag kanske till och med Persson och Pagrotsky kan dricka kaffe tillsammans.

Lena Mellin