Attackerad på tre möten

Polis skulle varit där – Anna Lindh var helt oskyddad

1 av 3 | Foto: URBAN NILSSON
Trots att Anna Lindh skulle ha haft polisskydd under alla valmöten inför folkomröstningen, har hon under minst fyra möten i september saknat skydd. När utrikesministern talade i Växjö stördes mötet av några personer. UD kontaktade Säpo - men fortfarande fick Anna Lindh inget skydd.
NYHETER

Anna Lindh saknade skydd vid minst fyra möten under valkampanjen.

Detta trots att polisen skulle vara på plats varje gång hon framträdde.

UD slog flera gång larm till Säpo - men ingenting hände.

Säkerhetspolisen beslutade inför EMU-valkampanjen att utrikesministern skulle ha polisbevakning varje gång hon framträdde.

Aftonbladet kan i dag avslöja att skyddet saknades vid fyra torgmöten - och att det vid tre av dessa möten inträffade incidenter.

Gävle 1 september. En berusad man tog sig fram till Lindh med ett föremål i handen. Föremålet visade sig vara en tändare, men innan det stod klart försökte lokala partifunktionärer få tag på polis.

Polisen kom till Stortorget i Gävle först sedan en av utrikesministerns medarbetare slagit larm.

Obehagligt

Biträdande näringsminister Ulrica Messing, som även hon deltog i mötet, tvingades mota bort den kände missbrukaren.

- Vi blev påminda om hur exponerade vi är i en valrörelse. Vi pratade om det efteråt, Anna och jag. Hon var tacksam för att jag klev fram och drog undan mannen, säger Ulrica Messing.

En nära medarbetare till Lindh säger att hon upplevde attacken som obehaglig.

Uppsala 1 september. En känd missbrukare blev besvärlig och närgången. Inte heller denna gång fanns någon polis på plats. En civilklädd polis som av en slump passerade mötet grep dock in och lugnade ner mannen.

Växjö 3 september. Anna Lindhs framträdande stördes av några personer på den yttersta vänsterkanten som gapade och skrek. Men där fanns ingen polis som kunde gripa in.

Tensta, Stockholm 6 september. Ingen bevakning.

- Säpo hade gjort bedömningen att det inte fanns någon hotbild mot Anna Lindh. Vi var några förortsbor som själva ställde upp för att skydda henne, säger Cheko Pekgul, gift med den socialdemokratiska riksdagskvinnan Nalin Pekgul.

Kontaktade Säpo

En centralt placerad källa på UD berättar för Aftonbladet att Lindhs pressekreterare Dan Svanell efter vart och ett av de tre första mötena kontaktade en av cheferna för Säpos livvaktsskydd och påpekade att skyddet saknades.

- Säpo nöjde sig med att notera uppgifterna. Ingenting gjordes åt saken, säger uppgiftslämnaren.

Dan Svanell vill inte kommentera sina kontakter med säkerhetspolisen.

Enligt vad Aftonbladet erfar är bestörtningen på UD stor över att Säpo inte såg allvarligare på hoten mot utrikesministern än vad som gjordes.

- Hon har de senaste veckorna varit utsatt för en förtalskampanj som vi inte sett motsvarighet till sedan Palmes dagar, säger en tjänsteman på departementet.

Efter det att Lindh tillsammans med Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg för några veckor sedan gjorde ett gemensamt utspel om EMU ska det enligt Aftonbladets källor ha blivit värre.

Oisín Cantwell, Elisabeth Lindham