Säpochefen: Framtiden får visa om vi har gjort misstag

NYHETER

Polisöverindentdent Margareta Linderoth är chef för Säpos skyddsenhet.

Hon har ansvar för ministrarnas säkerhet.

- Det är ett misslyckande att hon kunde mördas, men därmed inte sagt att vi begått några misstag. Det får framtiden utvisa.

Foto: JONAS BILBERG
"ETT MISSLYCKANDE" - Ett misslyckande - men därmed inte sagt att Säpo har begått några misstag vad gäller bevakningen av Anna Lindh, säger Margareta Linderoth.

Var sjätte månad förnyar Säpo hotbildsunderlaget för ministrarna. Inför större händelser som val förnyas hotbilden.

- Det är en kontinuerlig uppföljning. Vi kan även besluta om skyddsåtgärder som inte behöver vara livvaktsskydd, men det förelåg ingen hotbild mot utrikesminister Anna Lindh.

Var det ett misstag att Anna Lindh inte fick skydd?

- Det är ett misslyckande att hon kunde mördas, men därmed inte sagt att vi begått några misstag. Det får framtiden utvisa.

Vem bär ansvaret för Anna Lindhs säkerhet?

- Det är jag som är ansvarig.

Har Säpo fel syn på säkerheten?

- Det får framtiden utvisa och det får andra utvärdera. Vi har ett grundläggande sätt som vi arbetar efter. Det finns också beskrivet i juristkommissionen efter Palmemordet och utifrån de premisser som då gällde och som utvecklats under den tiden arbetar vi efter.

Stämmer det att Anna Lindhs pressekreterare Dan Svanell varit i kontakt med er vid tre tillfällen under hösten och påpekat att utrikesministern saknat bevakning?

- Jag känner inte till detta. Men om det stämmer borde det framgå av vår logg. Den informationen har jag inte tillgänglig i dag, men jag kan ta fram uppgifterna på måndag.

Zendry Svärdkrona

ARTIKELN HANDLAR OM