1 500 psykfall lever på gatan

Våldsbrott är tio gånger vanligare bland psyksjuka

NYHETER

Minst 1 500 psyksjuka människor lever på Stockholms gator.

Hundratals av dem bedöms som farliga.

- För sjukvårdspolitiken är detta en stort misslyckande, erkänner landstingsrådet Birgitta Sevefjord.

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
SLOG IHJÄL 70-ÅRING I våras attackerade en 32-årig psyksjuk man människor i Åkeshov med ett järnspett, dödade en 70-årig man och skadade flera andra. Efteråt startade debatten om hur psykiskt sjuka vårdas. Sedan mitten av 1960-talet har 30 000 slutenvårdsplatser.

Frivilligorganisationer och anhörigföreningar har länge protesterat mot de dramatiska nedskärningarna som gjorts inom psykvården.

Sedan mitten av 1960-talet har närmare 30 000 slutenvårdplatser försvunnit inom psykiatrin.

Politikerna eniga

Men bland politikerna har enigheten varit total. Alla partier har stått bakom den stora psykiatrireformen som går ut på att patienter ska slussas över från slutenvård till öppenvård och klara sig själva.

Ansvarig för psykvården i Stockholms läns landsting är sedan ett år tillbaka Birgitta Sevefjord (v).

Hon erkänner att politiken misslyckats:

- Det räcker med att gå ut på gator och torg för att inse detta. Speciellt illa är det i Stockholm där allt fler hemlösa och psykiskt sjuka driver runt utan vård och omsorg från samhället. Det är en stor mänsklig tragedi.

Ökat budgeten

- Vi når inte den här gruppen, de har fallit mellan kommunernas och landstingets ansvar. Men vi arbetar på en förändring. I år har vi därför ökat budgeten med 300 miljoner. Men uppenbarligen är det otillräckligt.

Hon vill ha ett bättre samarbete mellan landsting och länets 24 kommuner. Det är nödvändigt att skapa nya slutenvårdplatser men också inrätta fler vårdformer för psykvården och vården av missbrukare.

- Drogerna spelar en stor roll för våldsbrott. Förr drack utslagna som var psykiskt sjuka sprit, nu använder de narkotika i stället.

När den psykiatrireformen började genomföras i början av 1980-talet fick 33 000 psyksjuka slutenvård i Sverige.

I dag är antalet platser endast 5 218.

I Stockholm, Malmö och Göteborg hamnade psyksjuka mellan kommunernas och landstingets ansvarsområde. Det tog något år och sedan hade många av patienterna hamnat på gatan.

En följd av psykiatrireformen är att risken för våld har ökat.

Undersökningar visar att det är tio gånger vanligare att psykiskt sjuka begår våldsbrott.

Återfallsförbrytare

Och 30 procent av psyksjuka som en gång begått ett våldsbrott faller också tillbaka i brottslighet.

Efter sommarens uppmärksammade vansinnesdåd fick Socialstyrelsen uppdraget att undersöka om det finns ett samband mellan våldsbrotten och psykvårdens omläggning.

Den utredningen blir klar om två veckor.

Thomas Gustafsson