Aftonbladets chefredaktörer: Därför publicerar vi bilderna

NYHETER

Tidningen Aftonbladet och aftonbladet.se publicerar idag bilder från en av NK:s övervakningskameror. De föreställer en person som polisen misstänker ha likheter med flera vittnesuppgifters beskrivning av Anna Lindhs mördare.

Det var ingen självklart val att publicera bilderna. Men efter diskussioner, som bl a resulterade i att ansiktet på personen suddats ut, valde vi ändå att publicera.

Medier har ett särskilt ansvar att, vid traumatiska nyhetshändelser som denna, tillgodose det stora allmänintresset med viktig information.

Samtidigt vill vi naturligtvis inte störa polisens jakt på mördaren.

Eftersom ansiktet på bilderna är utsuddat anser vi att publiceringen inte försvårar polisens arbete. Bilderna visar personens klädsel, huvudbonad och kroppsbyggnad. Dessa uppgifter om personen offentliggjorde polisen på eget bevåg redan igår.

Aftonbladets publicering avslöjar således inte uppgifter som polisen själv inte redan redovisat för allmänheten. Vår förhoppning är att dagens publicering kommer att tillföra polisutredningen kunskaper som gör att mordet på utrikesminister Anna Lindh får en snar lösning.

Anders Gerdin

Chefredaktör och ansvarig utgivare

AFTONBLADET

Kalle Jungkvist

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Aftonbladet Nya Medier AB

Fotnot:Polisens spaningsledning beslutade senare på lördagen att offentliggöra de aktuella bilderna och lämna ut dem till samtliga media.