Mördaren kan ha stulit kniven

Polisen söker kniv-slidan i soporna hos Clas Ohlson

1 av 5 | Foto: LASSE ALLARD
HÄR STALS MORAKNIVEN Dagen efter mordet på Anna Lindh hittade personalen på Clas Ohlson i Gallerian en tom knivslida på golvet. – Man tog det för ett vanligt snatteri och slängde den, säger en källa till Aftonbladet. Men för polisen kan knivslidan vara ett hett spår efter Anna Lindsh mördare. Gallerians sopcontainer söks nu igenom i jakten på knivslidan.
NYHETER

Här – i Clas Ohlson-butiken i Gallerian mittemot NK – kan mördaren ha stulit kniven minuterna innan han anföll Anna Lindh.

Dagen efter mordet hittade personalen en tom slida till en morakniv – samma slags kniv som mördaren använde.

Nu letar polisen igenom Gallerians sopor.

Den blodiga kniven som hittades på NK var en morakniv. Och på väg dit gick Anna Lindh genom Gallerian, där en okänd person samma dag stal en morakniv.

Dagen efter, i torsdags morse, hittade en anställd hos Clas Ohlson en tom plastslida till en morakniv i butiken före öppning och utgick från att en snattare lämnat den där. De gör ofta så eftersom förpackningarna kan vara larmade.

Beslagtog soporna

– Han trodde att det var ett vanligt snatteri så han registrerade kniven som svinn och sedan slängde han slidan i soporna. Utan kniv är den ju värdelös och inget att spara, säger Aftonbladets källa.

Men när polisen fick höra talas om den bortslängda slidan reagerade man direkt, enligt Aftonbladets källa, och beslagtog hela Gallerians sopcontainer.

En teori som polisen arbetar efter är att mordet på Anna Lindh var en impulshandling. Om mordvapnet kom från Gallerian kan mördaren ha stulit kniven där minuterna före sin besinningslösa attack.

Söker fingeravtryck

Därför söker polisen igenom alla sopor i containern. Någonstans finns den bortslängda slidan – och på den kan mördaren ha lämnat sina fingeravtryck.

Clas Ohlsons vd, Gert Karnberger, bekräftar att polisen letat efter den slängda slidan:

– Men jag vet inte om de har gått igenom containern eller hittat hylsan, säger han.

Lagen tillåter knivar

Han säger också att Clas Ohlson och många andra järnhandlare har knivar framme i butikshyllorna.

– Svensk lagstiftning tillåter det.

Enligt Björn Pihlblad, polisens informationsansvarige, har man hämtat in mycket material som anses intressant för utredningen.

– Men jag har ingen lista på alla olika saker, säger han.

Annika Johansson