”Vi vet att kniven är mordvapnet”

Nu kan kniven skickas utomlands för att hitta mördarens DNA

NYHETER

Anna Lindh mördades av den kniv som hittades på NK.

Nu söker man efter gärningsmannens DNA på kniven – och är beredd att ta hjälp av utländska experter.

– Jag har givit ordet om att det här ärendet är det högst prioriterade, säger Olof Egerstedt, chef för Statens Kriminaltekniska Laboratorium, till aftonbladet.se.

Det var en morakniv av den här typen som stals på Clas Ohlson. Kniven på bilden är inte densamma som stals.

Polisens utredning går snabbt framåt. Samtidigt som en mördare ringas in arbetar polisen för att ta fram bevisen som ska fälla honom.

En viktig del av arbetet pågår nu på Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) i Linköping. Där undersöks nu Anna Lindhs kläder, den keps och tröja som kan vara mördarens – och kniven som slängdes i NK:s rulltrappa.

Inga fingeravtryck

– Vi vet att kniven är mordvapnet, sa SKL:s chef Olof Egerstedt vid dagens presskonferens.

Samtidigt har han nu tvingats lämna ett dystert besked till utredarna. Undersökningen av fingeravtryck har inte givit något. Och det är svårt att se om mördarens DNA finns på den.

– För närvarande undersöker vi om gärningsmannens DNA finns på kniven. Det är möjligt att vi måste anlita ett europeiskt labb för att kontrollera det, säger Olof Egerstedt.

Kläderna kan därför bli avgörande. På Anna Lindhs kläder söker man efter spår från mördaren – och på den upphittade kepsen och tröjan söker man gärningsmannens DNA.

Olof Egerstedt beskriver ett komplicerat arbete. I första steget söker man efter spår, därefter lyfts de från kläderna och slutligen analyseras de.

– Vi befinner oss mitt i processen. I morgon eller möjligen på måndag kan vi ha svaren, säger Olof Egerstedt.

Svårt arbete för teknikerna

Steg för steg närmar man sig. Risken är att spår förstörs om man inte lyckas plocka dem från kläderna och kriminalteknikerna är försiktiga.

När aftonbladet.se talade med Olof Egerstedt förklarade han att man är helt fokuserade på att hjälpa utredarna. Arbetet pågår under hela helgen och svaren ska fram så fort som möjligt.

För polisen har det hittills givit ett viktigt svar – mördaren använde en morakniv. Enligt uppgift handlar det om en kniv som på bilden här intill.

Aftonbladet kunde i dag avslöja att mördaren kan ha stulit kniven på Clas Ohlson-butiken i Gallerian mittemot NK före mordet. Dagen efter mordet hittade en butiksanställd en tom plastslida till en morakniv i butiken och polisen är intresserade av uppgiften.

– Ja det har stulits en kniv på Claes Ohlson, bekräftade länskriminalens chef Leif Jennekvist i dag.

Polisens kartläggning av Anna Lindhs sista minuter i livet visar att utrikesministern gick genom Gallerian på sin väg till NK. Tillsammans med sin väninna stannade hon och handlade i butiken Jackpot innan de klev ut på Hamngatan och gick vidare till NK.

Utredarna har dock slagit fast att Anna Lindh inte var förföljd.

Mattias Lundell