Hugget gjorde maximal skada

Mordet mer brutalt än tidigare känt

NYHETER

Mördarens hugg gjorde maximal skada.

Gärningsmannen vred runt morakniven i magen på Anna Lindh – och trasade sönder hennes lever.

Svenska Dagbladet har tagit del av nya uppgifter om de skador som krävde utrikesminister Anna Lindhs liv. Källor uppger för tidningen att de var betydligt allvarligare än vad som tidigare framgått. Och att allt tyder på att mannen vred runt kniven i magen på Anna Lindh.

På så vis orsakade hugget maximal skada.

Under den kaotiska natten sa läkarna:

– Vid operationen kunde man konstatera att patienten hade kraftig blödning från leverskada och från flera stora blodkärl i buken.

Blodådrorna förstörda

I själva verket ska levern ha trasats sönder och blodådrorna förstörts. Och SvD uppger att läkarna visste detta och redan i inledningen av den 12 timmar långa operationen bedömde utrikesministerns chanser som små.

Anna Lindh förlorade snabbt medvetandet och polisen har bekräftat att man aldrig lyckades tala med henne. Och som aftonbladet.se kunde berätta under mordkvällen bedömde poliser som tog hand om henne skadorna som allvarliga.

De bästa läkarna

Samtidigt upprepades att läget var ”allvarligt men stabilt”. En källa säger nu till Svenska Dagbladet:

— De kirurger som opererade var de bästa av de bästa. Men hon var så illa däran att hon hade en ytterst liten chans att överleva.

Operationen varade hela natten och hela 30 läkare var inblandade i vården. Men skadorna var så svåra att det inte gick att rädda Anna Lindh. Hon dödförklarades 05.29.

Mattias Lundell