Åström: Jag är homosexuell

Toppdiplomaten avslöjar sin hemlighet - vid 88 års ålder

NYHETER

Sverker Åström är den kände diplomaten som fortfarande skriver engagerade debattartiklar.

I en exklusiv intervju med Svenska Dagbladets Karin Thunberg berättar han om sin stora hemlighet.

Snart 88 år gammal kommer han ut som homosexuell.

Foto: ÅSA WESTERLUND
KOMMIT UT Den kände toppdiplomaten Sverker Åström har valt att vid 88 års ålder komma ut med att han är homosexuell. Det gör han i förordet till sin bok Ögonblick, från ett halvsekel i UD-tjänst.

I veckan kommer hans bok Ögonblick, från ett halvsekel i UD-tjänst (Lind&Co förlag) ut i en nytryckning.

- Det är ett nyskrivet för- och efterord där Sverker talar mer personligt om sig själv, säger redaktören Leif Eriksson.

Om detta berättar han i SvD:s söndagsintervju.

Om hur han som 20-åring förstod varför han inte intresserade sig för flickor utan kom till insikt om att han var homosexuell.

"Jag har uteslutande älskat män. Några lyckliga förhållanden har jag haft, men sporadiska och med kort varaktighet", skriver Åström.

För flera har hans läggning varit känd. Men han berättade det bara för cheferna på UD.

"Stor risk"

- Från första stund var jag medveten om den risk för utpressning som man anser att homosexuella diplomater löper i högre grad än heterosexuella, säger Sverker Åström.

Att berätta för sin chefer såg han som en "järnhård garanti" och han säger att han aldrig utsattes för några utpressningsförsök.

Snart 88 år gammal har han upplevt hur samhället såg hans läggning som både olaglig och sjuklig. De senaste åren har däremot de "offentligt" homosexuella blivit ganska många. Att han nu, när han snart levt 90 år, väljer att "komma ut" förklarar han med att det var först nu som det fanns ett naturligt tillfälle, eftersom hans förläggare bett honom skriva en mer personlig epilog.

- Det här är ingen nypåflugen tanke utan något jag har funderat på i flera år, säger Sverker Åström till SvD.

Han klagar inte över att läggningen gjort livet besvärligt och komplicerat. Han förklarar att han hade homosexuella vänner som han skojat med och "inte precis talat diplomati med".

Däremot har han känt sig ensam. Det har inte funnits någon att ta hjälp av med vardagsbestyr. Och han sörjer att han aldrig fick några barn.

Tycker om barn

- Dels för att jag tycker om barn men också för att det ligger djupast i oss människor, både hos män och kvinnor, finns ett behov av att se sina gener reproducerade, säger Sverker Åström till SvD.

I stället nämner han katten Dusjka, som han ibland tror är den enda som villkorslöst älskar honom. Fast han försäkrar att de stunderna inte är många.

Sverker Åström hoppas också att han, genom sin öppenhet och offentlighet, kan visa att det inte är så farligt att visa sin läggning.

Han skrattar när han får frågan om han kanske ändå var en säkerhetsrisk och svarar "nej, nej".

Palme utsåg honom till kabinettssekreterare

Alexandra Forslund