Svensk militär dog i explosion i Kosovo

”Hela bataljonen sörjer en god vän och duktig soldat”

NYHETER

Gruppchefen Martin Wahlberg, 27, från Tranås omkom i går när en sprängladdning detonerade på den svenska bataljonen i Kosovo.

Explosionen inträffade i anslutning till en ammunitionscontainer inne på Camp Victoria utanför Pristina. Martin Wahlberg var gruppchef för ett ammuntions- och minröjningsteam, och på den svenska förläggningen rådde i går chockstämning.

Stöd av krisgrupp

- Det är fruktansvärt. Hela bataljonen sörjer en god vän och en duktig soldat. Våra tankar går till hans anhöriga där hemma, säger bataljonchef Magnus Julihn.

En annan soldat i samma team fick hörselskador och ytliga splitterskador i huvudet och höften. Han flögs med helikopter till fältsjukhuset på en amerikansk förläggning i närheten, men kunde senare återvända till Camp Victoria.

Soldaterna i bataljonen fick i går stöd av en krisgrupp och på kvällen hölls en minnesgudstjänst.

Omkring 800 personer tjänstgör på förläggningen, som har funnits i Kosovo sedan 1999. Den största uppgiften är att röja minor och ammunition för att garantera säkerheten för invånarna i området.

Utreds av militären

Två gånger tidigare har den svenska styrkan drabbats av dödsfall bland soldaterna. I somras dog en soldat oförklarligt i sömnen. Hösten 2001 avled en soldat under ett styrketräningspass.

Gårdagens explosion utreds nu av militärpolis, men enligt Försvarsmakten tyder allt på att det rör sig om en ren olycka.

Helena Löfving

ARTIKELN HANDLAR OM