Perssons tunga beslut – utse ny utrikesminister

Bedömare tror att statsministern skjuter upp frågan

1 av 9 | Foto: URBAN ANDERSSON
KANDIDAT Statsminister Göran Persson måste nu ta tag i den känsliga frågan - vem efterträder Anna Lindh som utrikesminister? Margot Wallström pekas ut som en av de hetaste kandidaterna.
NYHETER

Det är en tung uppgift som statsminister Göran Persson snart måste ta itu med.

Att fylla tomrummet efter Anna Lindh.

Hetaste kandidaten som ny utrikesminister - Margot Wallström.

I normala fall brukar statsministern presentera en eller flera nya ministrar i samband med regeringsförklaringen och riksdagens höststart.

Den infaller nu på tisdag.

Men det rådande läget - politiskt och rent allmänt är så långt ifrån det normala det går att komma.

Tragedin med mordet på utrikesminister Anna Lindh.

Dagens EMU-folkomröstning där vi ännu inte vet om det blir ja eller nej.

Flyttar fram beslut

De bedömare Aftonbladet talat med tror därför att Göran Persson väljer att avstå från själva regeringsfrågan. Att han både flyttar fram beslutet om vem som ska bli ny utrikesminister och de andra eventuella ommöbleringar han tänkt sig.

- Persson har varit under en fruktansvärd press. Hittills har han skött det på ett väldigt fint sätt. Jag kan bara uttrycka min beundran om han också skulle orkat tänka igenom den här frågan, säger Olof Ruin, professor i statsvetenskap.

"Ingen förändring"

En centralt placerad källa med insyn i regeringsarbetet är av samma mening.

- Min bedömning är att det inte det blir någon förändring på tisdag. Persson försöker senare göra allt vid ett och samma tillfälle. Just nu går det praktiska kring Anna, sorgearbetet, folkomröstningen och regeringsförklaringen före.

Tyngsta jobben

Utrikesminister och finansminister anses allmänt som de två tyngsta ministerjobben vid sidan av statsministern själv.

Därför är det ingen sensation att påstå att en kvinnlig kandidat har förtur när det gäller att få ta plats bredvid Göran Persson och Bosse Ringholm.

- Det är väl naturligt att man i första hand försöker finna en kvinna. Margot Wallström har ju nämnts. Om hon nu går med på att flytta hem från Bryssel förstås, säger Olof Ruin.

Ända sedan 1991 har utrikesdepartementet letts av kvinnor. Först Margaretha af Ugglas i Bildt-regeringen, sedan socialdemokraterna Lena Hjelm-Wallén och Anna Lindh.

De kan ta över posten

Leif-Åke Josefsson