Blind av medicin

Peter, 30, fick Sabrilex mot epilepsi

NYHETER

Med vit käpp letar han sig fram i stan.

Synen försvann när Peter, 30, åt sin epilepsimedicin.

Trots varningar om att var tredje som äter Sabrilex får synfel skrivs medicinen ut.

- Jag är rädd att alla inte får de synkontroller som krävs, säger han.

Foto: JOEY ABRAITYTE
MEDICINEN FÖRBJUDEN - I USA 30-årige Peter är sjuk i epilepsi och fick Sabrilex utskriven. I dag är han blind. Var tredje som äter medicinen får synfel.

Redan sommaren 1999 uppmanade tillverkaren svenska läkare till försiktighet när det gällde epilepsimedicinen Sabrilex.

Förbjuden i USA

Hoechst Marion Roussel hade fått in rapporter både från England och från Finland om att medicinen kunde orsaka tunnelseende. En utredning visade snart att var tredje användare drabbats av synfältsdefekter av olika grad.

I USA där medicinen ännu inte hunnit introduceras förbjöds den. I Sverige ansåg läkarna att den ändå kunde ha viss nytta.

- Det finns en liten speciell grupp med svår epilepsi där Sabrilex är den enda medicin som hjälper. Där måste man väga fördelarna mot nackdelarna, säger neurologen Torbjörn Tomson på Karolinska sjukhuset.

Rätten att skriva ut medicinen begränsades till verksamma neurologer och de rekommenderades göra regelbundna synkontroller på alla de skrev ut medicinen till.

- Förskrivningen har minskat betydligt sedan dess. Vi som arbetar med epilepsi är ytterligt återhållsamma med Sabrilex, påpekar han.

Synen blev sämre

Neurologer är dock en bristvara på många orter. Där får andra läkare ta hand om dem som lider av epilepsi. I Dalarna hänvisades Peter till medicinkliniken för sina återkommande kontroller.

- Han har alltid haft problem med sina mediciner så när Sabrilex kom ville vi prova den, förklarar hans mamma Eva Eriksson.

Med åren började sonen se allt sämre.

En synundersökning 1998 visade att synfältet krympt ihop till ett smalt fält och han fick en vit käpp.

- Gå i trappor är inte att tänka på och folksamlingar är svårt. Det händer att jag går på folks fötter och snubblar över shoppingvagnar. Jag ser inget nedanför näsan, säger Peter som är sjukpensionerad.

Först ett halvår efter larmet om ögonbiverkningar reagerade hans läkare och sa åt honom att trappa ner medicinen. Men då var det redan för sent.

Ögonskadan lär han få leva med resten av sitt liv.

Och han är inte ensam.

Sedan år 2000 har 38 personer rapporterat synfältsdefekter till Läkemedelsverket.

Så många har skadats av Sabrilex

Caroline Hougner