Arafat kan komma att dödas

Israels vice premiärminister: Det är definitivt ett alternativ

NYHETER

JERUSALEM

Israels vice premiärminister Ehud Olmert klargjorde på söndagen att Israel inte utesluter möjligheten att döda president Yasser Arafat.

– Att döda honom är definitivt en av möjligheterna, sade Olmert i israelisk radio.

Olmert, som är medlem i Likudpartiet liksom premiärminister Ariel Sharon, svarade på frågor om innebörden i den israeliska regeringens beslut att ''avlägsna'' Arafat.

– Vi försöker eliminera alla terrorns huvuden och Arafat är ett av terrorns huvuden, sade han.

Olmert nämnde också möjligheten att isolera den 74-årige presidenten med hjälp av elektroniska störningar av hans högkvarter.

Fängelsehåla

- Han skulle bli som en fånge i en fängelsehåla. Han skulle få sina matransoner två gånger om dagen men skulle inte kunna träffa någon, kalla till presskonferenser, ge intervjuer eller tala i mobiltelefon eller vanlig telefon.

Den palestinske chefsförhandlaren Saeb Erakats kommentar till yttrandet var:

– Så här tänker maffian, inte en regering.

Israels så kallade säkerhetskabinett, regeringens inre krets, beslöt avlägsna Arafat sedan två självmordsbomber dödat 15 israeler i tisdags. Någon tidsgräns sattes dock inte.

Den vaga formuleringen öppnade för flera tolkningar - att landsförvisa, isolera eller döda Arafat. Det senaste alternativet har enligt massmedierapporter framförts av försvarsminister Shaul Mofaz men avvisats av premiärminister Sharon.

Det israeliska hotet mot palestiniernas valde president har orsakat internationella protester, även från Israels trognaste allierade USA.

Demonstration

Tiotusentals palestinier samlades i lördags i en demonstration för Arafat. Många av deltagarna lovade att offra sina liv för Arafat.

Den palestinske ledaren har i praktiken suttit i husarrest i sitt högkvarter i Ramallah de senaste 21 månaderna, då Israel har haft vägspärrar och styrkor utplacerade runtomkring.

Under demonstrationen talade Arafat till anhängarna via mobiltelefonuppkoppling och gav sitt stöd till ''en fred för de modiga''. Han sade att han fortfarande håller fast vid färdplanen för fred.

Den israeliska tidningen Maariv rapporterade på söndagen att Avi Dichter, chef för Israels säkerhetstjänst Shin Beth, i diskussioner i den israeliska ledarkretsen sagt att det skulle vara bäst att döda Arafat.

Arafats död skulle visserligen leda till protester i de palestinska områdena, men de skulle bara pågå i några veckor. Drivs han i landsflykt kan han återvända till världsscenen och vinna sympati, var säkerhetschefens argument.

TT-Reuters