Blandade reaktioner på valresultatet

Europa följde den svenska euro-omröstningen med spänning

NYHETER

Runt om i Europa följde man den svenska folkomröstningen om euron med stort intresse.

Reaktionerna på att det svenska folket sa nej är blandade – från beklagaden till förståelse.

EU

Eurokommissionären Pedro Solbes tror att Sverige går med i eurosamarbetet, trots folkets klara nej.

– Vi räknar med att alla EU-medlemmar går med i euro efterhand. Sverige har inget särskilt undantag från den regeln, som Danmark och Storbritannien har, sade sa han i en telefonintervju från Madrid.

Ett ”ja” skulle troligen ha haft en positiv effekt på euron när marknaderna öppnar på måndagen, menar Solbes, men nej:et påverkar inte eurons värde.

– Det är de stora ländernas fel, som inte följer stabilitetspaktens regler.

Det sa Hans-Gert Poettering, ledare för den borgerliga gruppen i Europaparlamentet och ekade därmed statsminister Göran Perssons anklagelser mot Frankrike.

Ledaren för den liberala gruppen i parlamentet, Graham Watson, sa:

– Det är oundvikligt för Sverige att bli medlem i Euron, liksom det är för Storbritannien och Danmark. Men det är svårt att hoppa över en ravin i två steg”.

Europeiska centralbanken

Reaktionerna från Europeiska centralbankens chef var i stort sett de samma.

– Resultatet kommer inte ha någon effekt på centralbankens politik, inte på eurons ställning och det kommer inte påverka samarbetet mellan svenska riksbanken och ECB, sade centralbankens chef Wim Duisenberg i ett uttalande.

Frankrike

Fransk media underströk det stora svenska valdeltagandet, som de tolkade som ett utslag av en ”Anna Lindh-effekt”.

– Det här är en god läxa för alla oss i Europa som lider av en bristande demokrati, säger Laure Debreuil, utsänd från Frankrikes största tv-kanal, TF1.

Resultatet är förståeligt ”med tanke på hur Euroland sköts”, säger hon.

Hennes kollega på tv-kanalen LCI, Patricia Loison, tolkade resultatet som reflex hos svenskarna att skydda sitt socialsystem och sitt öppna samhälle.

Överlag är de franska mediareaktionerna förstående. Från officiellt håll vill man dock inte kommentera folkomröstningen förrän i morgon.

Tyskland

– Jag beklager den svenska majoriteten mot euro, säger förbundskansler Gerhard Schröder.

– Om man hade gått med i det europeiska valutasamarbetet skulle det ha inneburit stora fördelar på lång sikt för såväl Sverige som för hela EU, sade Schröder i Berlin sent på söndagskvällen.

Italien

Den italienske ministern för EU-frågor är besviken över det svenska valresultatet, men menar att det inte innebär att dörren till euro-samarbetet stängs för gott.

– Det är ingen tragedi att Sverige säger nej i dag, det kan ju ändras längre fram, säger Rocco Buttiglino.

Storbritannien

Den svenska euro-omröstningen har varit en toppnyhet i brittisk media och resultatet anses ha stor betydelse för Storbritanniens eventuella planer på att gå med i eurosamarbetet.

– Den svenska folkomröstningen var en fråga för det svenska folket. Den brittiska regeringen respekterar dess beslut, säger en talesman för regeringen till Aftonbladet.

Varken Tony Blair eller utrikesminister Jack Straw ville i natt ge en dirket kommentar kommentera resultatet utan lät sin taleman svara.

– Den brittiska regeringen skulle enbart rekommendera medlemskap om de ekonomiska skälen att gå med är klara och entydiga. De nationella ekonomiska intresset är den avgörande faktorn i ett beslut för Storbritannien, säger talesmannen.

Norge

I vårt grannland i väst, som inte är med i EU, har reaktionerna varit negativa.

– Jag tror inte att resultatet innebär någon dramatisk skillnad på kort sikt. På längre sikt kan det bli hårdare konkurrens om euro-kronorna, och då hade det varit bättre för Norge om Sverige och Danmark är med i eurosamarbetet, säger finansminister Per-Kristian Foss till Verdens Gang.

– Jag är rädd för att Sverige blir en b-nation i Europasammanhang när man inte är med i eurosamarbetet, säger utrikesminister Jan Petersen.

Finland

I euro-landet Finland är man förvånade över att ”Anna Lindh-effekten” uteblev. Under rubriken ”Sverige behåller kronan i minst tio år till” sammanfattar ledarskribenten Erkki Pennanen sina tankar i morgondagens Helsingin Sanomat.

– Det är naturligtvis ett stor nederlag för regeringen och för Göran Persson personligen, säger Erkki Pennanen.

– Det är synd att vi går skilda vägar. Om man ser på de ekonomiska och politiska relationerna Sverige-Finland är resultatet naturligtvis dåligt, säger Erkki Pennanen.

Danmark

Den danske statsministern Anders Fogh Rasmussen trodde inte att resultatet av folkomröstningen får någon effekt i Danmark.

Danmark folkomröstade om att införa euron som valuta 2002. Då röstade 52,3 procent av danskarna nej.

Göran Perssons danske kollega, socialdemokraternas ordförande Mogens Lykketoft, beklagade att svenskarna sade nej till euron.

– För den svenska regeringen och statsminister Göran Persson är det här ett mycket dystert resultat, sade Lykketoft.

Anders Thoresson, Emily von Sydow ([email protected]), Leif Kasvi, Magnus Falkehed , Åke Malm , Asbjørn Svarstad , TT