Massivt nej till vägavgifter

Drygt 80 procent emot biltullar i Stockholm

NYHETER

En betydelselös opinionsundersökning? Eller en stor folklig resning?

I vilket fall tycktes på söndagen invånarna i tolv borgerligt styrda kommuner i Stockholms län ha sagt massivt nej till vägavgifter i Stockholms kommun.

– Nu måste Annika Billström, om hon vill ha någon form av demokratisk legitimitet och hederlighet, dra sig ur det här vansinnet. Det här är så övertydligt att det inte går att resonera bort, säger Anders Gustav (m), kommunalråd i Solna och ”nejgeneral”.

De 343.264 röstberättigade i de tolv kommunerna fick, förutom frågan om EMU, på söndagen svara på frågan: ”Anser du att trängselavgifter i trafiken bör införas?”.

Många invånare i de tolv kommunerna arbetar inne i Stockholm stad, och påverkas därför av avgifterna.

Stor majoritet

När drygt 75.000 röster räknats vid 23-tiden hade 60.584 väljare, eller cirka 80,3 procent, sagt nej till avgifterna, 12.331, eller 16,3 procent, hade sagt ja och 2.538, 3,3 procent av väljarna, hade röstat blankt.

Efter regeringens uppgörelse med miljöpartiet efter valet 2002 blev det klart att vägavgifter ska införas i Stockholms stad. Försöken med avgifterna inleds kring årsskiftet 2004/2005 och ska gälla trafik in och ut ur staden. Ett lagförslag om vägavgifterna förbereds nu i riksdagen.

Stockholmarna ska sedan ta ställning till om avgifterna ska bli permanenta vid en folkomröstning i samband med riksdagsvalet 2006.

Stockholms, då blivande finansborgarråd, Annika Billström (s) förklarade i valrörelsen förra året att det blir ”inga biltullar om vi vinner”. Men så blev det alltså.

Nejfronten säger att de nu, med folkomröstningsresultatet i ryggen, ska skicka en skrivelse till regering och riksdag och be dem inte införa vägavgifterna.

Men frågan är nu vad folkomröstningsresultat i de tolv kommunerna tjänar till. Både i riksdagen, samt i Stockholms kommun- och landstingsfullmäktige finns majoritet för vägavgifterna. Det är dessutom en fråga själva regeringsmakten är upphängd på.

”Lurar väljarna”

Statsvetaren Folke Johansson vid Göteborgs universitet ser folkomröstningarna mera som en opinionsundersökning.

– Det här är en fråga som är väldigt svår att hantera, det är ett flernivåproblem. Jag tycker att man lite grann lurar väljarna. Man ska ägna folkomröstningar åt frågor där man kan fatta beslut med stort B, säger han till TT.

Annika Billström avböjer att via telefon kommentera resultatet. Hon hänvisar till mordet på Anna Lindh, samt att folkomröstningarna bara är till för konfrontation.

Tomas Bengtsson/TT