”Ett sammanbrott för det etablerade Sverige”

Lena Mellin om valresultatet

NYHETER

Nejsidans jordskredsseger i EMU-valet vittnar om det det kluvna Sverige.

Mellan tätort och landsbygd.

Mellan folket och makteliten.

Och det är etablissemanget som är den stora förloraren.

Det säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

– Det är ett komplett sammanbrott för det etablerade Sverige.

– Stora delar av regeringen, 80 procent av riksdagsledamöterna, stora delar av näringslivet, i princip hela det etablerade Sverige har slagits för ett ja. Och ändå blev det nej. Det är en misstroendeförklaring som jag tror att vi har anledning att återkomma till under en ganska lång tid framöver.

Vad beror det på?

– Jag tror att det handlar om det som Maud Olofsson brukar kalla för det kluvna Sverige. Vi har ett Sverige som går bra: det är storstäderna, delar av Mälardalen, delar av Småland där delar av näringslivet går bra och det är ganska låg arbetslöshet. Och sen har vi resten av Sverige som inte går så bra, där det fortfarande är hög arbetslöshet och där framtidsutsikterna är rätt bleka. Den här klyvningen visade sig redan i den förra folkomröstningen, 1994. I de delar av Sverige där det går dåligt röstar man nej. Och det här kommer naturligtvis att återspeglas i den inhemska debatten. Hittills har det avspeglats i de här två folkomröstningarna men till slut kommer det att märkas även i den vanliga debatten.

Alf Svensson (kd) säger att politikerna är dåliga på att känna av var väljarna står. Är det så?

– Så kan det säkert vara. De ska inte bara känna av var väljarna står – de ska plädera för något som de tror på. Och i det här fallet så tror ju Alf Svensson att det vore bättre om det svenska folket röstat ja. Men varken han eller någon annan på jasidan har varit tillräckligt övertygande, de har inte lyckats tala om för väljarna varför det var så viktigt att säga ja.

Har jakampanjen misslyckats?

– Jakampanjen har gjort rader av fel. Framförallt har de inte lyckats tala om vad de anser att Sverige förlorar genom att behålla kronan och inte gå över till euron. Man har snuddat vid det här vid ett flertal tillfällen: att ökad handel ger ökad tillväxt, och ökad tillväxt ger i slutändan exempelvis fler akutplatser i vården, för då har man mer pengar att röra sig med.

Vad händer nu?

– Det kommer naturligtvis att komma en regeringsombildning. Det kommer även att påverka samarbetet mellan regeringen och deras två stödpartier. Det kommer också att påverka kronan och räntan. Det kommer även att påverka Sveriges förhållande till EU. När Danmark röstade nej var man tvungna att omförhandla sitt anslutningsfördrag med EU – de kanske även Sverige måste göra. Det påverkar Sverige ställning i EU – det här får en lång rad konsekvenser.

Vad innebär det här för vår relation till EU?

– Jag tror våra EU-grannar beklagar det här valresultatet, men framförallt så innebär det att vårt inflytande i EU minskar. Det finns till exempel förslag på att finansministrarna i euroländerna ska få beslutsfattande funktioner och där kommer inte Bosse Ringholm att få vara med. Och även om inte euroländernas beslut direkt berör oss så blir vi ju indirekt beroende av dem.

Li Dunkers