Nattsvart, Persson

Förkrossande nederlag i valet

Foto: ulf höjer
Statsminister Göran Persson kom hem till Sagerska huset i går natt som en förlorare. Svenska folket hade med klar majoritet - 56,1 procent mot 41,8 - sagt nej till EMU.
NYHETER

Mordet på Anna Lindh hade Göran Persson, lika lite som någon annan, ingen som helst beredskap för.

Nu har svenska folket sagt sitt. Det blev NEJ.

Och nu fanns det beredskap.

- Jag var mycket förberedd på detta. Jag har ju förstått att en möjlig utgång av den här folkomröstningen skulle bli ett nej. Jag är inte överraskad på så sätt även om det är dystert. Vi delar det här nederlaget ganska många - moderater, kristdemokrater, folkpartister och vi. Jag känner mig inte ensam på så sätt.

Den värsta veckan i Göran Perssons politiska liv är över.

I dag väntar en ny arbetsvecka, men där skuggan från det som hände vecka 37 år 2003 kommer att hänga kvar för lång, lång tid framöver.

I nederlagets stund var det en samlad statsminister som tolkade folkets röst.

När han kvart över elva i går kväll steg in genom porten till tjänstebostaden i Sagerska huset för att försöka sova ut inför det han betecknade som "det blir en hård vecka det här också", blickade han redan framåt.

- Gro Harlem Brundtland är förebilden. Hon sa efter den norska folkomröstningen: Nu går vi tillbaka till jobbet. Nu har vi fått besked. Nu jobbar vi. Jag får säga samma sak.

"Nu kavlar vi upp ärmarna"

Tidigare under denna förlusttyngda kväll hade Göran Persson använt bildspråk för att säga samma sak.

- Det är arbetskläderna på i morgon.

- Nu kavlar vi upp ärmarna.

Måndagsprogrammet visste han redan i detalj.

- Jag håller på med regeringsförklaringen. Jag har haft två versioner, en ja- och en nej-förklaring. Nu ska jag jobba färdigt med nej-förklaringen. Sedan ska jag till kungen som har 30 år på tronen. Han har jubileum så han ska också uppvaktas. Sedan ska jag börja förbereda minnesstunden över Anna också.

Flera gånger, det var ju oundvikligt, kom frågan om mordet på Anna Lindh upp.

I kvällsmörkret utanför tv-huset delgav statsministern några få i närheten hur han de senaste dagarna bearbetat sorgen.

- Man ska orka i såna här lägen. Det finns ingen tvekan.

Men riktig tid att ta in och itu med sorgen över Anna Lindh - det har Göran Persson inte haft.

- Nej, och det har jag inte på ett tag till. Men jag släpper in lite i taget. Då gråter jag varje gång jag gör detta " pust ... jag väntar ett tag till.

Någon frågar var han hämtar sin kraft.

- Man kan inte syssla med något finare än det jag sysslar med. Det är svårt just nu, det är tungt, men något viktigare än att ägna sig åt demokrati och politik, det kan jag inte se.

Väntar med att utse efterträdare

Sorgen över Anna Lindh har gjort att Göran Persson tänker vänta med att utse hennes efterträdare. Inte heller tänker han flytta på någon annan minister i morgon.

- Jag tänker inte göra någonting åt regeringssammansättningen förrän vi är igenom den här veckan. Det får vara någon måtta. Det är cyniskt.

Den glädje och det engagemang statsministern kände inför slutspurten av EMU-kampanjen, allt detta försvann genom mordet på Anna Lindh.

- Politiken de senaste dagarna har varit perifer. Jag har fortfarande svårt att engagera mig i resultatet av folkomröstningen. Vad bryr jag mig om det just nu? Ungefär så känns det. Samtidigt som jag inser intellektuellt att det här är en oerhörd motgång för mig.

- Samtidigt ska jag försöka ge lite tröst åt mina arbetskamrater. Vi är ett gäng. Det är inte bara jag som förlorat en kamrat. Det har regeringen gjort. De är ledsna och bedrövade. De ska också ha en hjälpande hand. Min egen situation är som den är just nu. Jag ska ta ansvar. Det gör jag.

Göran Persson spelade också rollen som god förlorare.

När han lotsades från tv-studion och in till radions EMU-sändning sprang han rakt på nej-drottningen Maud Olofsson, gårdagens stora vinnare.

Olofsson fick björnkram

Göran Persson gav henne ett brett leende och en björnkram innan han satte sig ned för att låta sig utfrågas.

Än en gång fick han upprepa sig. Det var bra att resultatet blev så tydligt. Och, framför allt, att valdeltagandet var så högt. Nu ska folkets röst respekteras.

Det enda Göran Persson var överraskad över denna dag, söndagen den 14 september 2003, var det slutliga resultatet. Att den Sverigekarta som var EU-ja 1994 nio år senare var så ofantligt mycket mera EMU-nej!

- Jag hade inte räknat med att det skulle vara så stor skillnad. Jag är överraskad över det tydliga utslaget.

Leif-Åke Josefsson