Gyll: Nu måste näringslivet och regeringen samarbeta

NYHETER

- Nu behövs det ett tillväxtprogram, Persson.

Sören Gyll, ordförande i Svenskt Näringsliv, ser framåt efter förlusten.

Han vill att regering, de borgerliga partierna och näringslivet pratar tillväxt runt samma bord.

Foto: PERNILLA WAHLMAN
VÄNTAR PÅ INBJUDAN - FRÅN PERSSON Svenskt Näringslivs ordförande Sören Gyll vill ha samarbete med regeringen - för tillväxten. - Det vore en injektion, säger han efter valförlusten för ja-sidan.

Sören Gyll är besviken efter den kraftiga valförlusten. Trots överlägset större resurser lyckades man inte övertyga svenskarna om fördelen med euron.

- Vi har misslyckats kollektivt med att förklara att tillväxt inte bara är bra för näringslivet, utan också en förutsättning för välfärd, säger Sören Gyll.

Han tar gärna på sig en del av skulden, även om han anser att politikerna har huvudansvaret.

- De har inte lyckats förankra EU-tanken hos folket. Det är heller inte bra att näringsministern inte tycker samma sak som statsministern, säger Sören Gyll.

Tidigare i valkampanjen tröttnade Gyll på näringsministerns utspel och röt i media att Leif Pagrotsky skulle "hålla truten eller avgå".

- Jag tar inte tillbaka det jag sagt, men jag vill inte strö mer salt i såren. Jag är inte ute efter Paggan men jag tror att det är viktigt att han förklarar hur han ser på näringslivets framtid. Även om han fick rätt så har de flesta runt omkring honom en annan åsikt.

Tycker du att han borde avgå?

- Det är en fråga för Persson och inte något vi lägger oss i. Men jag tror att det är svårt när 70, 80 procent av näringslivets företrädare har en annorlunda uppfattning i frågan, säger Sören Gyll.

Överens om målet

I stället för att titta bakåt vill dock Svenskt Näringslivs ordförande vara konstruktiv. Ett program för tillväxten är nödvändigt, menar Sören Gyll.

- Det viktigaste med valkampanjen har varit att den visar att regeringen, de borgerliga partierna och näringslivet är överens om att det krävs satsningar på tillväxt. Nu måste vi sätta oss ned och forma ett program.

Sören Gyll ser gärna att Göran Persson tar initiativ till ett brett samarbete mellan partier, näringsliv och fack.

Hoppas på inbjudan

- Han borde ta ett initiativ och låta oss vara konstruktiva för att få fart på tillväxten. Vi måste se framåt, det var det jag gillade hos Anna Lindh, hon såg framåt och möjligheterna.

Programmet skulle vara ett helt nytt sätt att tackla samhällsproblemen och Gyll hoppas på en snar inbjudan.

- Det vore en injektion och jag tror att vi även skulle få facket med på den här sidan. Bland annat menar jag att det måste till satsningar på småföretagen, säger Sören Gyll.