Förlorarna: Vi kommer igen

Leijonborg rivstartar med ny kampanj

NYHETER

Lars Leijonborg utlovade en rivstart för en ny ja-kampanj bara några minuter efter att valnederlaget stod klart:

- Redan i morgon ska vi påbörja ett långsiktigt arbete för att vända opinionen, sa han.

Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX
INTE NEDSLAGEN En förlorare - men ändå inte knäckt. Folkpartiledaren Lars Leijonborg lade redan i natt upp planerna för att vända opinionen. - Att det har varit så roligt att kampanja de senaste veckorna, det har berott på att vi har märkt att de som röstar ja har blivit mer och mer engagerade för att rösta ja, sa han.

Folkpartiledaren tyckte visserligen att valresultatet var ett svårt bakslag, men började genast fundera kring hur han skulle kunna få svenskarna att om några år säga ja till euron:

- Att vi har tyckt att det har varit så roligt att kampanja de senaste veckorna, det har berott på att vi har märkt att de som röstar ja har blivit mer och mer engagerade för att rösta ja. Så vi har ändå lagt en grund, nu gäller det att fortsätta.

Ska fortsätta tala

- Efter EU-omröstningen 1994 lades stiftelsen Ja till Europa i träda. Det var fel. Den här gången ska vi i stället fortsätta att tala om Europa med samma entusiasm som under valkampanjen.

Inom folkpartiet är 71 procent för euron och 26 procent mot. Ska du se till att 100 procent av folkpartisterna blir för euron?

- Visst, jag skulle gärna ha några procentenheter till. Men resultatet bland folkpartisterna är ändå bättre än i de flesta opinionsundersökningar, så vår kampanj verkar ha varit effektiv.

Tidigast 2003

Ändå blev det ett väldigt tydligt nej. Går det ens att genomföra en ny folkomröstning?

- Det kommer att dröja, det blir tidigast 2013. Det är det jag varnat för hela tiden. Men vi kan inte varje gång en Europafråga kommer upp bara se på hur folket delas mitt itu. Vi måste få en känsla för det här med Europa.

"Bra samarbete"

I valrörelsen var statsminister Göran Persson och Lars Leijonborg ett radarpar. Valnederlaget lockade snabbt fram kritiska kommentarer från folkpartiledaren:

- Vi har haft ett bra samarbete i augusti och september. Men Persson borde ha gjort mycket mer mycket tidigare. Han talade om sin tveksamhet inför projektet för bara ett par år sedan. Då blir det inte trovärdigt när man försöker få ut ett helt annat budskap, att "det är så självklart med euron". Det är ett uttryck för kluvenheten kring europeiskt samarbete som präglar arbetarrörelsen.

Myter hos Erlander

- Jag läste Tage Erlanders Metall-tal från början av 1960-talet. Redan där ser man myterna om att allt är bäst i Sverige, vi har inget att lära av andra, vi klarar oss bäst i isolering.

- Socialdemokraterna måste ta det europeiska samarbetet på allvar, de kan inte bara ständigt prioritera partiets enighet.

Joachim Kerpner