- Finansmarknaden kommer att syna Sverige hårdare

NYHETER

Ekonomerna som varit oense är nu överens.

Finansmarknaderna kommer att syna Sverige extra i framtiden.

- Det vill till att det inte blir för lössläppt här, säger Cecilia Hermansson, nationalekonom på Föreningssparbanken.

Under EMU-debatten har många ekonomer tvekat och sagt sig rösta mer på politiska än ekonomiska grunder.

- Allt beror i slutändan på vilken vikt man ger olika faktorer. Vissa tycker att stabilitet är viktigt, andra sätter tillväxtmöjligheterna på lång sikt främst, säger Jan Häggström, chefsekonom på Handelsbanken,

Större valutarisker

Stefan Fölster, chefsekonom för Svenskt Näringsliv, tror att det nu blir svårare att motivera företag att investera i Sverige.

- Dels för att de måste ta större valutarisker, dels för att valresultatet kan ge en signal om att det i framtiden kan komma en mindre företagsvänlig politik.

Samtidigt finns chansen att ett nej leder till nya åtgärder, menar han.

- Till exempel ett enklare regelverk för företagare och att vi får ner sjukfrånvaron.

Cecilia Hermansson, nationalekonom på Föreningssparbanken, befann sig i går kväll i Atlanta i USA där amerikanska ekonomer håller en stor kongress.

- En del jag talat med tycker det är synd att det blev nej, andra menar att det viktigaste inte är valutan utan vilken ekonomi vi för. Euro eller inte - strukturpolitiken är avgörande, att vi har en tillväxtorienterad politik, satsar på företag och sysselsättning, på att de unga ska få bostäder och jobb.

Risk för slapphet

Cecilia Hermansson befarar att vissa politiker kommer att vilja föra en mer slapp ekonomisk politik med större underskott i budgeten och accepterad högre inflation.

- Om finansmarknaden ser det kommer vi att få högre långräntor, ett pris som vi hushåll och företag får betala.

Mats Wester, chefredaktör för Sparöversikt, håller med om att ett nej innebär ännu större krav på att vi sköter landets ekonomi ännu bättre.

- Nu måste vi kanske vara lite bättre än dem som är med i EMU för att inte straffas med högre räntor och svag valuta.

"Våldet är viktigare"

Enligt Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi, har EMU-frågan hindrat politikerna att syssla med andra frågor de senaste åtta åren.

- Det finns andra saker som är lika viktiga. Jag tänker närmast på mordet och på att vi har glidit in i ett samhälle där våld är mer närvarande än tidigare. Egentligen är den frågan så oerhört mycket viktigare och det finns ett antal sådana frågor som politikerna nu kan ägna mer politisk kraft åt.

Britt Peruzzi