Romson är nöjd trots brakförlust

- Det var fler ja-röster än jag hade trott

NYHETER

En förkrossande nej-seger.

Men inte i miljöpartisten Åsa Romsons ögon.

- Det var många fler ja-röster än vad jag hade trott, säger hon.

Foto: GUNNAR SEIJBOLD
SER FRAMÅT Miljöpartisten Åsa Romson är glatt överraskad över valresultatet även om hon står på de förlorandes sida. Hon säger att hon är nöjd över att folk har tänkt till i frågan och fler än hon trodde har röstat ja.

Miljöpartiet kämpade hårt i förhandlingarna med socialdemokraterna för att få igenom ett försök med trängselavgifter efter valet i höstas.

Till sist körde Göran Persson över Annika Billströms vallöfte att det inte skulle bli något försök på två mandatperioder.

Miljöpartiet jublade. Men det gjorde inte bilisterna i Stockholm och kranskommunerna.

I går visade de det med all önskvärd tydlighet.

Förkrossande seger

Nej-sidan vann en förkrossande seger i omröstningen om trängselavgifter som genomfördes i tolv borgerliga kranskommuner.

- Kranskommunerna är oroliga. Och det hade jag också varit om jag bara hade lyssnat på Anders Gustâv. Han pekar ju inte på vad avgifterna ska gå till. De ska ju förbättra kollektivtrafiken i hela regionen, säger Åsa Romson.

När resultatet sent i går kväll stod klart var hon, lite oväntat, nöjd.

- Jag är positiv till att så många hade civilkurage och analysförmåga att säga ja när det gäller en ganska komplex fråga.

Tankeställare

Men hon säger samtidigt att hon tar till sig att så många är skeptiska till försöket med trängselavgifter.

- Det blir en tankeställare när det gäller vikten att försöka bygga ett system som involverar en regional kollektivtrafikförsörjning. Jag tror fler i kranskommunerna blir positiva när de får ett system som fungerar tekniskt och ser att det blir mer resurser till kollektivtrafiken.

Men Åsa Romson låter sig inte nedslås av valresultatet.

Hitta lösning

- Jag tar inte det här som en intäkt för att Stockholm inte bör genomföra ett försök som utvärderas seriöst.

- Jag är väl medveten om att det inte är populärt att avgiftsbelägga något som folk i dag anser är gratis. Det är ingen ultimat lösning, men vi måste hitta en lösning på de här problemen och då är det bättre att börja ta betalt av bilister än att ta betalt av alla skattebetalare och suga ur kollektivtrafiken.

Fatima Johansson