Colin Powell: Israel, rör inte Arafat

1 av 2 | Foto: Foto: AP
NYHETER

Amerikanska regeringen varnar nu Israel för att döda eller tvinga Yassir Arafat i exil.

- Vi stödjer inte planerna. Hela arabvärlden skulle explodera i raseri, säger utrikesminister Colin Powell.

I slutet av förra veckan avslöjades att Israel i ett och ett halvt år haft en specialstyrka redo för att kidnappa Yassir Arafat och flyga honom till ett nordafrikanskt land.

I ett utspel i går sa landets vice premiärminister Ehud Olmert dessutom att ett tänkbart scenario vore att döda Arafat.

Under ett besök i Bagdad går nu USA:s utrikesminister Colin Powell till hårt angrepp mot den hårdnande tonen mot palestiniernas president.

- USA stödjer varken eliminering av Arafat eller att han sänds i exil. Israelerna känner mycket väl till vår ståndpunkt, säger han till Fox News.

Colin Powell fruktar att sådana åtgärder kan ge svåra konsekvenser.

- Jag tror man kan räkna med att det skulle skapa raseri i hela arabvärlden, den muslimska världen och på många andra ställen, säger han.

Inga akuta planer

Men den israeliska regeringen ska under samtal med USA ha lovat att man inte har några akuta planer på att döda eller flytta på Arafat, uppgav Powell för CNN.

Men utrikesministern är inte nöjd med Ehud Olmerts yttranden i går.

- Jag tror inte att det var till stor hjälp, säger Colin Powell.

USA kräver dock att Yassir Arafat avsäger sig kontrollen över de palestinska säkerhetsstyrkorna, och palestinierna själva slår till mot de militanta grupper som genomför självmordsattacker mot israeliska mål.

- Frågan är hur Arafat försvinner från scenen. Jag tror inte att det vore till gagn för färdplanen för fred om det sker efter israelisk inblandning, säger Colin Powell.

Johan Edgar

ARTIKELN HANDLAR OM