Vinnarnas segerpuss

Miljöpartiet firade i natt - och nu vill de få mer makt

Foto: mats strand
NEJ-KUNGEN - OCH DROTTNINGEN Språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand firade valsegern i går. Nu vill miljöpartiet få mer att säga till om i EU-politiken. "I dag är det regeringen som bestämmer Sveriges ståndpunkt i alla EU-frågor. Och regeringen har inte folkets stöd", säger nej-drottningen Maria Wetterstrand.
NYHETER

EMU-nejet är bara en delseger.

Nu vill miljöpartiet få mer att säga till om i utrikespolitiken.

- Regeringen har inte folkets stöd för sin EU-politik, säger nej-drottningen Maria Wetterstrand.

Nej-sägarna jublade på miljöpartiets och vänsterpartiets gemensamma valvaka.

Stämningen var till en början dämpad på miljöpartiets och vänsterpartiets gemensamma valvaka på Blue Moon Bar i Stockholm.

Men när den första valundersökningen kom vågade nej-sägarna jubla. Några mätningar senare tändes de första segercigarrerna.

Men miljöpartiets två språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson jublade inte. De satt vid ett bord längst in i lokalen med huvudena tätt ihop och pratade lågmält med varandra.

"Jag är lättad"

Maria Wetterstrand har tagit Anna Lindhs död mycket hårt.

- Jag har tyckt att det varit väldigt jobbigt och har svårt att känna någon verklig glädje. Visst, jag är lättad men det mesta känns ganska tråkigt just nu. Jag tyckte väldigt bra om Anna, både som person och politiker.

Vad förväntar du dig av hennes efterträdare?

- Jag hoppas att det blir en person som vågar uttrycka sin åsikt utan att fråga EU om lov. Det är också viktigt att vi får en person som kan värna Sveriges självständiga utrikespolitik.

"Har inte folkets stöd"

Först när de slutgiltiga siffrorna kom log språkrören och gjorde blygsamma segergester. Alla jublade när de tackade kampanjarbetarna.

Nu vill miljöpartiet få mer att säga till om i EU-politiken.

- Jag hoppas att vi får en bra diskussion om hur vi hanterar EU-frågor. I dag är det regeringen som bestämmer Sveriges ståndpunkt i alla EU-frågor. Och regeringen har inte folkets stöd.

- Det finns en stor klyfta mellan folket och det politiska etablissemanget som säger ja till allt som EU hittar på. När folket får en chans att säga sitt så säger de nej. De vill inte köra på i den här takten.

Riksdagsledamoten Gustav Fridolin går ett steg längre.

- Folkomröstningen visar att vi har folket med oss i utrikesfrågorna. Det har inte Göran Persson. Det vore märkligt om han fortsätter att göra upp med de borgerliga om utrikespolitiken när det är nej-partierna som står för det folket vill, säger han.

Wetterstrand tror att det kommer att dröja innan det blir någon ny folkomröstning.

- Om stabilitetspakten skulle upplösas kommer ännu fler att bli skeptiska. Och om Sverige utvecklas bättre än euro-länderna tror jag inte att kraven på en ny folkomröstning skulle vara särskilt starka.

Enligt Peter Eriksson blev det en nej-seger tack vare att folket inte vill ha mer överstatlighet.

- Kritiken mot hela EU-projektet är väldigt stark. Det finns ett trauma i Sverige som handlar om att man upplever att EU som idé aldrig har förankrats.

Börjar kampen för ett EU-utträde i dag?

- Nej, det tycker jag inte att man kan säga. Vi hade en folkomröstning om EU 1994, det är den som gäller.

Elisabeth Lindham