Segerns sötma

Margareta Winberg: Jag är glad över valresultatet

NYHETER

VAPLAN

Margareta Winberg vakade in valresultatet med familj, gamla partikamrater och grannar hemma i Jämtland.

Efter det tragiska som hänt blev det inte någon jublande segerfest för Sveriges vice statsminister.

– Men det är klart att det vore falskt av mig om jag inte medgav att jag är glad över valresultatet, säger Margareta Winberg.

Foto: lasse allard
den diskande ministern Segern är klar. När Margareta Winberg plockar ihop disken kan hon unna sig ett ögonblick av glädje – och lättnad. ”Det här är ingen jubelkväll, men visst måste vi kunna ta ett glas champagne och vara glada och skåla,” säger hon. Sveriges vice statsminister är inte överraskad över nejsidans klara seger. ”Mitt intryck är att folk kan och vet väldigt mycket. Och svenska folket tycker faktiskt så här.”

När det är valvaka brukar Margareta Winberg återvända hit till Vaplan, 3,5 mil väster om Östersund.

Det var här, i den lilla bruksorten med 300 invånare, hon en gång började sin politiska karriär med att bli vald till ordförande i den socialdemokratiska kvinnokubben. Året var 1975.

Röstade och bakade pajer

Söndagsmorgonen började Margareta Winberg med att gå till Näldenskolan i närheten av sitt hem för att rösta. Dagen ägnade hon sedan åt att arbeta ute i trädgården och baka två renskavspajer till kvällens valvaka.

Under hela dagen, i trädgården och i köket, bevakades hon av två uniformerade poliser.

När det står klart att något annat än en seger för nej är omöjligt sprider sig en lättnad i lokalen. Men ändå är det inte någon uppsluppen fest eller jubel. Ett glas skumpa till alla och en skål.

– Men det här är ingen jubelkväll, säger Margareta Winberg.

Kvällen inleddes med en tyst minut till minne av Anna Lindh. Ett inramat porträtt på den mördade utrikesministern står på ett bord i samlingslokalen.

Winbergs make Jörn Svensson som studsat mellan den internetuppkopplade datorn och tv:n säger att han aldrig vågat tro på en seger för nej-sidan.

Margareta Winberg är däremot inte överraskad över valresultatet – hon har haft det på känn.

”Persson inte ifrågasatt”

– Mitt bestämda intryck är att folk kan och vet väldigt mycket. Och svenska folket tycker faktiskt så här, säger hon.

Sveriges Television har kopplat upp en länk och i direktsändning får Winberg kommentera resultatet. Mellan tv-inslagen plockar hon ihop disk och häller upp kaffe.

Sedan finns det tid att slå sig ner och försöka analysera.

Blir det svårare för Göran Persson att leda Sverige nu?

– Nej. Han som ledare är inte ifrågasatt. Folkomröstningen är en sak, regeringsfrågan en annan.

Vad betyder detta för Göran Persson?

– Att Göran Persson kommer att fortsätta att vara vår statsminister, fortsätta att leda Sverige.

Folkomröstningen har skapat en stor spricka i partiet, vad händer nu?

– Ja, det stämmer. Stämningen har varit aggressiv ibland. Det blir ju så när människor är starkt engagerade. Det är lätt att man säger sådant man sedan kanske ångrar. Det tragiska som sedan hände med Anna Lindh innebär att det blivit lättare för partiet att enas.

Vad händer nu med regeringen?

– På tisdagen när riksdagen öppnar kommer Göran Persson att läsa upp sin regeringsförklaring och det är klart att valresultatet kommer att speglas i den på något sätt.

Thomas Gustafsson