– Dåliga förlorare

Persson till hård attack mot högerblocket i morse

Foto: JAN JOHANNESSEN
”DE SMITER FRÅN ANSVARET” Statsminister Göran Persson var i morse besviken på hur de borgliga partiledarna hanterat valförlusten. ”Vi fick hem halva vår valmanskår. Det är jag långt ifrån nöjd med. Men Alf Svensson hade ännu sämre utfall. Det vore klädsamt om han reflekterade över det.” Samtidigt berättade Persson att han känner lättnad över att resultatet – 56, 1 procent röstade nej – blev såpass tydligt.
NYHETER

De borgerliga partiledarna skyller valförlusten på Göran Persson.

I morse slog han tillbaka.

– Jag tycker inte om dåliga förlorare, säger Göran Persson.

Det har varit den värsta veckan i Göran Perssons politiska liv. Det var därför en dämpad statsminister som promenerade till jobbet på Rosenbad i morse.

I morse var dock besvikelsen över valförlusten mindre än ilskan över att de borgerliga partiledarna försöker skylla resultatet på Göran Persson och socialdemokraterna.

– Det som stör mig allra mest är att jag ser hur de andra partiledarna på ja-sidan inte tar förlusten. Det tycker jag är bedrövligt.

De skyller på er?

– Ja, inte bra det. Alltså, vi har förlorat och det kan man göra på två sätt: man kan vara en god förlorare eller en dålig förlorare. Och är man en dålig förlorare smiter man från ansvar.

Och det gör de borgerliga partiledarna?

– Ja, det är väldigt trist att se. Om man ser utfallet bland väljare så kan man konstatera att vi fick hem halva vår valmanskår. Det är jag långt ifrån nöjd med. Men Alf Svensson hade ännu sämre utfall. Det vore klädsamt om han reflekterade över det. Och folkpartiet hade tydligen närmare 30 procent av sina väljare emot.

”Känner en viss lättnad”

Det blev en förkrossande seger för nej-sidan.

– Jag kan faktiskt säga att jag känner en viss lättnad över att utslaget blev så tydligt. Det är lättare att leva med. Ett otydligt resultat hade försatt oss i en mer eller mindre permanent politisk kris. Nu har vi fått svårare förutsättningar men det här ska gå att greja.

Hade valresultatet blivit annorlunda om näringsminister Leif Pagrotsky stött sin statsminister?

– Ja, det tror jag säkert.

Hade ni vunnit?

– Nej, definitivt inte. Det nog hade haft marginell betydelse. Men något hade det väl gjort.

Kan Pagrotsky sitta kvar?

– Det har jag inga kommentarer till.

Margareta Winberg?

– Det har jag inte ens tänkt på.

Vad ska du göra nu?

– Jag ska börja en utrikesministerutnämning. När vi är igenom en här traumatiska veckan vi har framför oss med minnesstund och begravning ska jag fundera på hur jag ska ersätta Anna Lindh. Jag börjar där. Om det sedan får konsekvenser på andra platser i regeringen törs jag i dag inte ha någon uppfattning om.

Vem blir utrikesminister?

– Kan jag inte berätta i dag.

”Det är vardag igen”

Vad sker i dag?

– Jag har en regeringsförklaring som jag jobbar med. Sedan ska vi till slottet och uppmärksamma kungens 30-åriga regeringsinnehav. Det är vardag igen, det är vårt arbete.

Sent i går kväll berättade Göran Persson öppenhjärtigt om hur svårt det är att fortsätta leda Sverige samtidigt som sorgen efter Anna Lindh hela tiden väntar på att bearbetas.

– Man ska orka i såna här lägen. Det finns ingen tvekan. Jag släpper in lite i taget. Då gråter jag varje gång jag gör detta... pust... jag väntar ett tag till.

Varifrån får du din kraft?

– Man kan inte syssla med något finare än det jag sysslar med. Det är svårt just nu, det är tungt men något viktigare än att ägna sig åt demokrati och politik, det kan jag inte se.

Olle Castelius, Leif-Åke Josefsson

ARTIKELN HANDLAR OM