DNA-spår fanns på kepsen

NYHETER

Kepsen kan fälla Anna Lindhs mördare.

På två ställen har DNA säkrats.

Polisen tror att det är gärningsmannens.

Den tekniska bevisningen växer. Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) i Linköping säkrar sakta bit för bit – så att en misstänkt gärningsman ska kunna fällas.

– Det är viktigt att inte förivra sig. Bevisen ska hålla länge, säger Tomas Johansson, chef för biologienheten.

– Jag tror att vi har lärt oss mycket av Palmemordet.

Arbetet började redan i onsdagskväll. Då handlade det om ett mordförsök på utrikesminister Anna Lindh. Dagen efter anlände polisens viktiga fynd – vapnet, Anna Lindhs kläder och kepsen och munkjackan som tros vara mördarens – och det handlade om ett ministermord.

Viktigast är mordvapnet, en vanlig morakniv med platshandtag, men de undersökningarna är ännu resultatlösa. Därför läggs kraft på arbetet med polisens andra mycket viktiga spår – kepsen som sannolikt är mödarens.

– Den prioriteringen görs tillsammans med spaningsgruppen, säger Tomas Johansson.

I stället läggs kraft på polisens bevis nummer två. Kepsen hittades i en papperskorg i Sahlénhuset på Regeringsgatan och överensstämmer med den som NK-mannen bär på bilderna. Den är mörkblå med en ljus rand på skärmen och, enligt uppgift, graffititext på framsidan.

Nu är den ett ännu starkare kort för utredarna. Vid dagens presskonferens bekräftades att polisen lyckats säkra DNA från kepsen.

– Det är en besudling. En hudavskrapning, saliv eller något. Men det är inte hår, säger spaningsledaren Leif Jennekvist.

Polisen har flera viktiga detaljer. DNA har hittats på två platser på kepsen och det kommer inte från Anna Lindh. Man vill dock inte säga om profilerna kommer från samma person eller från två olika.

– Vi bedömer det som för känsligt, säger Tomas Johansson på SKL.

Polisen tror att det är mördarens DNA. Men den misstänkte finns inte i registren.

– Vid en första körning i vårt person- och spårregister har vi inte fått några träffar, säger överåklagare Agneta Blidberg.

Registren är dock begränsade. Svensk lag godkänner bara att DNA registreras från personer som dömts till över två års fängelse – och personregistret innehåller inte mer än 2 429 namn. Och det andra registret – spårregistret från ouppklarade brott – innehåller 7 792 spår från olika brottsplatser.

Mattias Lundell