"Det var synd att du dog, Anna"

Barnen visar sin sorg med teckningar

1 av 10 | Foto: ANDREAS BARDELL
glada porträtt Många barn har ritat bilder av Anna Lindh - glad och levande.
NYHETER

Barnen sörjer Anna Lindh.

Teckningar är ett sätt att bearbeta sorgen.

- Bilder är barns sätt att uttrycka vad de känner, innan de har tillräckligt stort ordförråd, säger Eva Arvidsson, barnpsykolog.

Så hjälper du barnen i deras bearbetning av senaste veckans händelser.

Utanför NK ligger blommor i en vackert formad oval. Mellan blommorna har barn satt fast sina teckningar och dikter. Också vid Rosenbad och Karolinska sjukhuset finns barns hälsningar.

Flera har avbildat Lindh. En har ritat en teckning som tydligt speglar barnets önskan. På första bilden jagar en polis gärningsmannen och ropar: "Ta fast mördaren." På den andra bilden sitter mördaren bakom galler.

"Viktigt att lyssna"

- Barn uttrycker och bearbetar sina känslor i bild och lek. Att barnen vill göra teckningar kan komma spontant om man ger dem utrymme. Det är viktigt att man lyssnar på deras funderingar och som vuxen inte pratar för mycket själv, säger Eva Arvidsson, psykolog vid Barn- och ungdomspsykiatrin på Lidingö.

Vid ett bord på NK står Alex Toutounzoglou, 7, tillsammans med mamma Anna och pappa Nikos. Noggrant skriver han på blomkortet de köpt: "Det var synd att du dog."

- Alex har frågat mycket och undrat var mördaren är. Först var han rädd för att gå in här på NK. Tänk om mördaren kom tillbaka? Ordet mord tycker han är hemskt. Vi har förklarat för honom att gärningsmannen inte är kvar här, säger Anna.

Att rita en teckning blir ett sätt för barn att överhuvudtaget fatta det ofattbara. Att älta och prata, prata, prata är ett sätt för vuxna att bearbeta en hemsk händelse. Barnens sätt är att rita, rita och rita.

"Ett sätt att ge något"

- En teckning visar på ett konkret sätt hur barn tänker och uppfattar det som hänt. Behovet att dela starka känslor är lika stort hos barn som hos vuxna. För barnen blir teckningarna ett sätt ge något precis som mamma och pappa lägger en ros. Det är viktigt att barnen får trygghet hos vuxna och får raka, ärliga svar på sina frågor, säger Eva Arvidsson.

Vid Karolinska står Rebecca Lingesjö, 6, med en blomma och ett kort. Med ett stadigt tag i mammas hand tvekar hon en stund innan hon lämnar sin hälsning.

Ge raka svar på barnens frågor

Så hjälper du barnen i deras bearbetning av senaste veckans händelser.

Alexandra Forslund