Analys av keps kan vara klar idag

Mördaren kan identifieras idag

NYHETER

I dag kan mördaren vara identifierad.

SKL väntas vara klara med analyserna av håret på kepsen och det biologiska materialet som polisens tekniker har säkrat på den hittade munkjackan.

Kniven ska sändas på analys utomlands.

- Det är svårt att skynda på processen eftersom den sker i olika steg som måste ta viss tid. Men när analysen är klar har vi fått fram en dna-profil som vi därefter kontrollerar mot dna-registret och det går fort, säger Olof Egerstedt, chef för Statens kriminaltekniska laboratorium.

3 000 i registret

Först när analysen är klar vet utredarna om de har tillräckligt mycket dna för att det ska vara möjligt att göra jämförelser. Men även om materialet räcker behöver det inte bli träff i dna-registret.

- Det finns ungefär 3 000 personer registererade och för att få sparas där måste man ha blivit dömd till ett brott som ger mer än två års fängelse, säger Olof Egerstedt.

Sedan tidigare är det klarlagt att den funna morakniven är mordvapnet. För att få hjälp att finna dna-spår kommer den förmodligen att skickas till Forensic Science Center i Storbritannien i dag.

- De har den absolut bästa kompetensen på området och det är viktigt eftersom man har en väldigt bra beviskedja om man hittar dna på vapnet, säger Olof Egerstedt.

Camilla Norström