Sex ingen bra merit

Ny studie om rekrytering: Chockerande intressen fungerar sällan i CV:n

NYHETER

Gillar du att supa, ha sex och förfölja kändisar?

Då kanske du ska hålla det för dig själv.

Det är nämligen ingen god idé att ha med allt för underliga intressen i sin meritförteckning när man söker jobb, visar en brittisk undersökning.

Många som söker jobb försöker spetsa till sin meritförteckning för att fånga arbetsgivarens uppmärksamhet och verka mer intressanta.

Tas upp i intervjuer

Under rubriken ”övriga intressen” märks ambitionen att sticka ut tydligast.

Men en ny brittisk studie som Sky News har tagit del av visar att man gör klokast i att inte ta med allt för udda hobbies.

Ofta lägger arbetsgivare märke till vilka intressen som tas med och diskuterar dem vid anställningsintervjuerna.

Provocerande hobbies skulle kunna leda till pinsamma situationer – därför missgynnas de som till exempel anger slagsmål, kravaller, illerracing och iscensättning av medeltida slag som sina favorittidsfördriv.

Värt att lägga ner tid på

De som anger allt för många intressen, eller inga alls, riskerar också att sållas bort, visar studien som bygger på intervjuer med 1.000 arbetsgivare.

– Att få till ”övriga intressen” rätt på sin CV är svårt, men det är värt att lägga ner tid på. Att göra det allt för krystat, genom att ta med allt för många eller underliga hobbies, är dock nästan lika illa som att inte skriva något alls, säger Daniel Ferrendino vid rekryteringssajten reed.co.uk till Sky News.

Anders Thoresson