94 interner dog i fängelsebrand i Saudiarabien

Över 20 skadades

NYHETER

RIYAD

Vid en brand i Saudiarabiens största fängelse på måndagen omkom minst 94 interner. En oppositionsgrupp talade om över 180 döda.

Under måndagskvällen rapporterade myndigheterna att 67 interner omkommit i branden. Under dagen steg dödssiffran till 94.

Brandmän och räddningsarbetare arbetade febrilt för att bekämpa branden, som sades vara under kontroll framåt måndagskvällen.

Det var inledningsvis oklart om eldsvådan i al-Hair-fängelset i huvudstaden Riyads södra utkanter hade orsakats av ett sabotage, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Inte heller var det känt om fängelset är en av de anstalter där de över 200 terrormisstänkta islamister som gripits under de senaste månaderna sitter inspärrade.

Till AFP sade en fångvårdstjänsteman att en madrass hade fattat eld i en cell med 20 fångar. Den drabbade fängelseflygeln hyste allt som allt omkring 200 fångar.

En saudisk regimkritiker i landsflykt i Storbritannien hävdade att minst 144 fångar omkom, plus 40 poliser. Talesmannen för oppositionsgruppen Rörelsen för islamisk reform, som var först med nyheten om branden, sade att eldsvådan började redan på morgonen, flera timmar tidigare än vad myndigheterna uppgav. Han hävdade att den höga dödssiffran berodde på myndigheternas sätt att hantera brandbekämpningen.

Talesmannen Saad al-Fagih sade att inrikesdepartementet tog ansvar för släckningsarbetet, i stället för civilförsvaret, och prioriterade säkerheten runt fängelset snarare än att försöka rädda liv.

Myndigheterna vidhöll på kvällen att 67 fångar och inga poliser dödats.

Av allt att döma fruktade säkerhetsstyrkorna en attack i samband med branden och försenade räddningsinsatserna genom att stoppa och genomsöka ambulanser och brandbilar, hävdade al-Fagih.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM