Minneshögtid öppnar riksmöte

NYHETER

Rikdsdagsbänk 87 står tom i dag.

En bukett vita liljor och rosor pryder Anna Lindhs bort.

Riksmötet öppnades med en minneshögtid.

Klockan elva på tisdagen höll talmannen Björn von Sydow sitt minnestal i plenisalen.

– I torsdags drog en iskall vind över Sverige. Kylan från den har oss fortfarande i sitt grepp, sa talman Björn von Sydow när riksdagen höll en kort parentation över utrikesminister Anna Lindh vid tisdagens riksdagsupprop.

Han avslutade med att citera några korta rader från en av de många hälsningarna i blomsterhavet utanför Riksdagsshuset:

– Hej då, Anna! Ge oss andra lite av din kraft för framtiden.

Familjen inbjuden

Fortfarande i går kväll var det oklart om familjen, maken Bo Holmberg, landshövding i Södermanland, och sönerna Filip och David, skulle medverka vid minnesstunden.

- De är inbjudna och har fått programmet men har ännu inte beslutat sig för att delta, säger Anna Wieslander, presschef på riksdagen.

Anna Lindhs riksdagsbänk var tom så när som på en vit och blågul sorgebukett med vita rosor, gypsophilia, gul freesia, gula rosor och vita liljor. Efter minnestalet håller riksdagsledamöter, partiledare och regering en tyst minut. Även andra gäster närvarar, bland annat före detta moderata partiledaren Carl Bildt.

Gudtjänst i Storkyrkan

När riksdagsledamöterna ropats upp hålls den traditionella gudstjänsten i Storkyrkan med kungafamiljen. De åker sedan i kortege från slottet den korta vägen till riksdagen för riksmötets öppnande och Göran Persson läser upp sin regeringsförklaring.

Samtliga gäster inbjuds sedan till talmannens mottagning i riksdagen och kvällen avslutas på Operan. Egentligen skulle kungaparet, kronprinsessan, regeringen och riksdagens ledamöter ha sett förhandspremiären av Smetanas komedi Brudköpet.

Föreställningen har nu ersatts med Verdis Requiem.

Jessica Ritzén, TT