Misstankar ledde till razzia mot en bank

Flera beslag gjordes av polisen i skatteparadiset

NYHETER

Brottsmisstankarna mot finansmannen Johan Björkman har lett till razzior mot en bank och ett förvaltningsbolag i Liechtenstein.

Flera beslag har gjorts av polisen i skatteparadiset.

Ekobrottsmyndigheten hoppas nu på ett genombrott i utredningen.

Foto: CLAES-GÖRAN FLINCK
Johan Björkman.

Aftonbladet avslöjade den 22 augusti att finansmannen Johan Björkman, 59 - då ordförande för tredje AP-fonden och en av de mäktigaste inom svenskt näringsliv - misstänks för omfattande insideraffärer och skattebrott.

Johan Björkman har i polisförhör förnekat brott. Men Ekobrottsmyndigheten tror att han fått förhandsinformation om en stor aktieaffär i Schweiz.

Köpte aktier

Med hjälp av stiftelser i skatteparadiset Liechtenstein ska Björkman 1998 ha köpt aktier i det schweiziska transportbolaget Danzas strax innan aktien steg i värde med nära 50 procent.

Förutom svensk och schweizisk polis har enligt Dagens Industri även polisen i Liechtenstein kopplats in i brottsutredningen.

På begäran av Ekobrottsmyndigheten gjorde Liechtensteins polis den 5 september razzior på en bank och ett förvaltningsbolag.

Beslagtog dokument

- Vi har beslagtagit bankunderlag och företagshandlingar som den svenske åklagaren begärt, säger Dieter Santner, presstalesman på Högsta rätten i Liechtenstein, till DI.

Bland pappren som tagits i beslag ska det bland annat framgå vem som kontrollerar de misstänkta stiftelserna.

Aftonbladet har inte lyckats nå Berndt Berger, åklagare på Ekobrottsmyndigheten, för en kommentar.

TIDIGARE ARTIKLAR:

Gunnar Svensson