USA: Vi vet var bin Ladin finns

Terroristledaren gömmer sig i ett område lika stort som Stockholm

1 av 2 | Foto: AL JAZIRA/AP
PÅ FRI FOT Förra veckan sände tv-kanalen al-Jazira nya videobilder på terroristledaren Usama bin Ladin. På filmen går bin Ladin omkring i ett stenigt landskap. Nu menar amerikanska tjänstemän att de vet var bin Ladin gömmer sig.
NYHETER

USA tror att man ringat in Usama bin Ladin.

Han ska finnas i ett 52 kvadratkilometer stort område i Pakistan.

Det är första gången amerikanska tjänstemän gör en så detaljerad bedömning.

Ett infångande av bin Ladin skulle ge president Bush enorm draghjälp i den kommande valrörelsen.

USA pekar, enligt den välansedda tidningen Christian Science Monitor, ut en liten del av en av pashtunstammar kontrollerad gränsprovins som al-Qaidaledarens gömställe. Södra Waziristan ligger inte mer än 40 mil från Pakistans huvudstad Islamabad men ändå i en helt annan värld.

Fullt av al-Qaida

Byarna består av muromgärdade hus. Ingen främling kan närma sig utan att märkas.

Lokalbefolkningen hävdar att området "kryllar" av medlemmar ur al-Qaida.

Bybor som samarbetar med amerikanerna eller den pakistanska centralregeringen tar stora risker. Bara i byn Angoor-ada uppges åtta personer ha skjutits ihjäl misstänkta för att arbeta som informatörer för USA. Det har fått en avskräckande effekt på andra.

En ny bandinspelning som dök upp för några dagar sedan visar en sliten men tillsynes frisk bin Ladin promenerande i vad som ser ut som ett månlandskap. Det är svårt att bedöma hur färsk filmen är men den skulle onekligen kunna vara inspelad i södra Waziristan där den typen av terräng är det normala.

De flesta experter har det senaste året lutat åt att om bin Ladin och hans närmaste man Ayman al-Zawahiri lever så gömmer de sig troligen i gränstrakterna mellan Afghanistan och Pakistan. Inte nog med att området är bergigt och saknar ordentliga vägar. Dessutom behärskas det av stammar som starkt ogillar all inblandning av myndigheterna. Pashtunerna är strängt religiösa och vänligt inställda till alla som är USA:s fiende.

Troligen har kretsen kring bin Ladin dessutom gott om dollarbuntar i sitt bagage. En betydligt säkrare inkomstkälla för lokalbefolkningen än en utlovad jättebelöning från ett fientligt land långt bort.

Svårt att röra sig

Skillnaden nu är att amerikanska tjänstemän uppger för Christian Science Monitor att de letar efter bin Ladin i ett mycket begränsat område runt staden Wana. Trots att området är betydligt mindre än Stockholms kommun är det inte lätt att hitta bin Ladin.

Den långe terrorledaren rör sig troligen utomhus bara under korta perioder. Lokalbefolkningen - alla tungt beväpnade - skulle se det som en krigsförklaring om amerikanska soldater tog sig in i deras hem för att söka efter bin Ladin.

Informatörer

USA:s taktik verkar vara att ha lokala informatörer med öronen mot marken. Om ett avgörande tips dyker upp kan specialstyrkor skickas in.

Senaste halvåret har Irakkriget tagit merparten av resurserna och koncentrationen. Med bara drygt ett år kvar till det amerikanska valet och såväl bin Ladin, Saddam och talibanledare mullah Omar på fri fot kommer jakten att intensifieras.

Ett gripande av bin Ladin skulle vara en skänk från ovan för president Bush. Ett bevis på att hans krig mot terrorismen ger utdelning.

Wolfgang Hansson