23-åringen var styrd av röster

Mördaren slapp tvångsvård i våras

NYHETER

Den 23-åring som knivmördade en femårig dagisflicka i Arvika i torsdags tvångsvårdades så sent som i våras.

Han bedömdes som så farlig att han vaktades dygnet runt av väktare.

Foto: ROLF OHMAN/SCANPIX
MÖRDAD Den 23-årige psyksjuka mannen vårdades på en avdelning bara 500 meter från daghemmet Gategården i Arvika. Där knivmördade han en 5-årig flicka i torsdags. Strax innan hade mannen fått höra talas om mordet på Anna Lindh.

23-årigen togs in för tvångsvård på psykiatriska kliniken i Arvika i mitten av december förra året.

Styrdes av röster

Mannen styrdes då av röster och situationen var så allvarlig att han vid minst fyra tillfällen utsatte personal, andra patienter och sig själv för allvarlig fara, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

Chefsläkaren som hade ansvar för mannens vård konstaterade att mannen var i behov av "kvalificerad psykiatrisk dygnet-runt-vård". Något 23-åringen gick med på.

Tvångsvård

Länsrätten i Karlstad beslöt då om tvångsvård och ett vaktbolag hyrdes in för att 23-åringen skulle hållas i schack och inte kunna skada sin omgivning eller sig själv.

Enligt lag kan tvångsvård av psykiskt sjuka pågå i högst fyra månader innan en ny prövning i länsrätten måste göras.

Men någon ny begäran om tvångsvård kom aldrig till länsrätten från ansvariga läkare på Arvika sjukhus.

Kunde gå ut

I stället bedömdes 23-åringen som så pass frisk att han kunde vårdas frivilligt på sjukhuset. Det gav honom möjlighet att komma och gå som han ville.

Vilket han gjorde när han promenerade i väg till daghemmet Gategården 500 meter bort och knivmördade den femåriga flickan i torsdags.

Inte bedömd farlig

- Jag känner inte till varför tvångsvården upphörde. Men rent allmänt upphör den när en patient inte längre bedöms som farlig, säger Mari Engdahl-Friberg, sektorchef för den psykiatriska slutenvården, till NWT.

Den 23-årige mannen häktades för knivmordet i söndags.

TIDIGARE ARTIKLAR:

Peter Pettersson