Fångar slipper lyfta på pungen

JO kritiserar fängelset i Helsingborg

NYHETER

HELSINGBORG

En fånge tvingades lyfta på pungen vid en kroppsbesiktning. Nu får fängelset i Helsingborg kritik av justitieombudsmannen, JO.

Eftersom en liknande händelse inträffade på anstalten två år tidigare betecknar JO kritiken som allvarlig.

Det var en nyanställd semestervikarie som i strid med reglerna sommaren 2002 ensam kroppsvisiterade en fånge som just haft ett besök. Fången beordrades att klä av sig naken och fick också tillsägelse att lyfta på sitt könsorgan för att man skulle kontrollera att inget gömts därunder.

I en kommentar till JO erkänner Gunilla Lundberg, kriminalvårdschef i Helsingborg, att vikarien gjort fel. Vid en kroppsbesiktning får synliga delar av kroppen undersökas, men fången får inte uppmanas att inta särskilda kroppsställningar.

Ber om ursäkt

Lundberg konstaterar att kroppsbesiktning är en av hörnstenarna i kriminalvårdens säkerhetsarbete, men att de intagna måste kunna lita på att personalen följer lagar och regler för ett så integritets- kränkande ingrepp.

Lundberg menar att det som hände inte var sommarvikariens fel, utan berodde på bristfälliga och oklara instruktioner. Hon avslutar också med att be fången om ursäkt för det som hänt.

TT