Svenskan ska rädda aporna

Ann, 52, tar hand om schimpanser i Kenya som blivit föräldralösa

NYHETER

Skogsskövling och tjuvjakt hotar Afrikas stora apor.

Svenskan Ann Olivecrona, 52, försöker vända utvecklingen. I 30 år har hon arbetat med vilda djur i Afrika.

- Jag tror inte att jag skulle vara lycklig om jag hade haft ett vanligt jobb.

Foto: KAJAK/TV3
fostermamma Sedan sju år driver Ann Olivecrona Sweetwaters Chimpanzee Sanctuary, nära Mount Kenya, där hon tar hand om schimpansungar vars föräldrar fallit offer för tjuvjägare. Det senaste seklet har antalet schimpanser minskat från 2 miljoner till omkring 70 000.

Ann, dotter till den kände tv-journalisten Gustaf Olivecrona, flyttade till Afrika i början av 1970-talet. Några år senare, när zoologistudierna vid universitetet i Nairobi var över, stannade hon kvar.

Jobbade med storfilm

I kväll visar TV3 en dokumentär om Ann Olivecronas minst sagt annorlunda liv.

Under 1970- och 80-talen försörjde hon sig som safariguide och djurkoordinator under filminspelningar. Bland annat medverkade hon när världssuccén "Mitt Afrika" kom till.

- Mitt jobb var att bedöma vad som var möjligt att göra med djuren och sedan genomföra det, berättar hon.

Med undantag för två år på Borås djurpark i början av 1990-talet har hon varit Afrika och de vilda djuren trogen.

- Jag tjänar mycket mindre pengar, men mitt arbete här är så mycket mer givande, säger hon.

Sedan sju år driver Ann Olivecrona ett reservat i Kenya för schimpanser. Hon tar hand om ungar vars föräldrar fallit offer för tjuvjakt.

- Ungarna som kommer hit har konfiskerats av polisen eller vid gränsen. Det finns en stor illegal marknad för schimpansungar. De säljs som leksaker för barn eller smugglas ur landet, berättar hon.

Inte rädd för lejon

Ann Olivecrona lever ensam i ett hus på savannen nära Mount Kenya. Fyrtio meter från hennes altan finns ett vattenhål dit djur som de flesta endast sett på bild söker sig för att dricka.

Lejon och elefanter stryker ofta omkring alldeles inpå husknuten. Ett faktum som inte verkar besvära Ann Olivecrona nämnvärt.

- Kastar man lite småsten efter lejonen ger de sig av.

När Aftonbladet talar med henne är hon på väg till Tyskland för att delta i en konferens om situationen i Väst- och Centralafrika.

Hon är mycket pessimistisk om framtiden.

- Egentligen finns det inga positiva tecken alls. Vi borde inte göra om samma misstag gång på gång. Men skövlingen fortsätter, och pengarna kommer från Världsbanken och EU.

Därför hotas aporna av utrotning

Jens Kärrman

ARTIKELN HANDLAR OM